Zeven partijen buigen zich over staatshervorming

Preformateur Elio Di Rupo
UNKNOWN Preformateur Elio Di Rupo
Er lijkt schot te komen in de preformatie-opdracht van PS-voorzitter Elio Di Rupo. De preformateur bracht aan het einde van de namiddag voor het eerst vertegenwoordigers van zeven partijen samen aan tafel. Bovendien is er ondertussen een "duidelijke ontkoppeling" gemaakt. "Vijf partijen namen deel aan de onderhandelingen over de begroting en zeven aan de onderhandelingen over de staatshervorming", zo is uit goede bron vernomen. Vandaag werd er dus over de institutionele agenda gepraat. De vergadering is zondagavond omstreeks 21.05 uur beëindigd. Het treffen zou goed zijn verlopen volgens de woordvoerder van Di Rupo.

De woordvoerder van Di Rupo wou niet expliciet verduidelijken wie er aan tafel zat, maar het is duidelijk dat het gaat om de partijen die de Vlaamse regering vormen, N-VA, sp.a en CD&V, samen met PS, cdH én de twee groene formaties, Groen! en Ecolo.

De voorbije dagen leek de puzzel van Di Rupo er niet makkelijker op te worden. Ecolo liet verstaan dat de partij niet in een federale regering wil stappen zonder Groen! . De N-VA en CD&V willen Groen! in de oppositie houden. Zonder groenen beschikt de federale regering echter niet over een tweederde meerderheid die nodig is voor een staatshervorming.

Geen blanco cheque
Het cdH en sp.a lieten hun voorkeur voor een regering met groenen blijken. De groene partijen hebben echter laten verstaan dat ze bereid zijn de staatshervorming vanuit de oppositie te steunen, weliswaar op voorwaarde dat ze betrokken zouden zijn bij de onderhandelingen over het dossier. "Wij geven geen blanco cheque", zo verluidde donderdag nog bij Groen! .

Tot op heden bleef er een zekere verwarring bestaan. Er werd immers gesproken over een deelname van Ecolo aan werkgroepen en er werd gezegd dat er ook nota's over de begroting uitgewisseld werden. De mist is intussen wat opgeklaard. Bij Ecolo viel zondag te horen dat het tweesporenbeleid waarover Di Rupo na afloop van zijn rapport aan de koning sprak nu effectief is opgestart. "Ze onderhandelen met vijf over de begroting en met zeven over institutionele thema's", viel te vernemen.

Eveneens is vernomen dat de drie Franstalige partijen PS, cdH en Ecolo intussen al vijf keer samen hebben vergaderd over de staatshervorming en dat ook met N-VA al tweemaal is gesproken.

Discretie
Intussen heeft men zich in de entourage van Di Rupo enigszins verbaasd getoond over de interpretatie die werd gegeven aan zijn persmededeling van vrijdag, vooral dan in de Vlaamse pers. Di Rupo lanceerde een nieuwe oproep tot discretie.

"We doelden niet op de verklaringen van cdH-voorzitster Joëlle Milquet en haar sp.a-collega Caroline Gennez, die beiden een voorkeur uitspraken voor een regering met een tweederde meerderheid. We viseerden de lekken over de onderhandelingen", zo stelde de woordvoerder van Di Rupo, die eraan toevoegde dat "cdH steeds correct en constructief is geweest".

De gesprekken met de zeven partijen gaan maandagochtend voort. Intussen blijft iedereen de opperste discretie behouden over plaats, tijdstip en inhoud van de gesprekken. Dat zal volgens de woordvoerder van Di Rupo ook maandag het geval zijn.  (belga/sps/kve)