Zeven op de tien Vlamingen zonder advocaat voor politierechter

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Zeven op de tien Vlamingen die moeten verschijnen voor een Vlaamse politierechter, doen geen beroep op een advocaat. Velen weten niet dat aan hun auto-, familiale of brandverzekering vaak ook een rechtsbijstandsverzekering is gekoppeld, waarmee ze een beroep kunnen doen op een advocaat naar keuze, waardoor ze zich heel wat problemen en geld kunnen besparen. Reden genoeg, vindt de Orde van Vlaamse Balies (OVB), om een bewustmakingscampagne te lanceren via sociale media.

De kans dat men ooit in aanraking komt met de rechtbank, is vrij groot. Uit de enquête in opdracht van de OVB blijkt dat maar liefst 22 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen al eens voor een rechter moest verschijnen. 44 pct van wie al eens voor de rechtbank moest verschijnen, heeft toen niet nagekeken of ze over een rechtsbijstandverzekering beschikten.
Met een polis rechtsbijstand kan de burger zich bij een juridische procedure laten bijstaan door een advocaat naar keuze. De rechtsbijstandsverzekeraar betaalt de kosten. 

"Een politieke incentive zou Vlamingen over de streep kunnen trekken om zich meer te verzekeren voor juridische risico's", zegt mr. Gracy Saerens, bestuurder van de OVB. "Een advocaat staat de verschillende partijen van bij de start bij wanneer ze in aanraking komen met justitie. Geen overbodige luxe voor velen die niet meteen hun weg vinden door het juridische kluwen."

Eén op de twee Vlamingen denkt dat de rechtsbijstandverzekering zelf de advocaat aanwijst. Negen op de tien Vlamingen zou overwegen de advocaat te nemen die hun verzekeraar voorstelt. De macht van de verzekeraar is dus groot.
Op www.advocaat.be is meer informatie te vinden over het onderwerp "rechtsbijstand". 
15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • patrick morel

  Heeft het wel zin, voor je je mond open doet is de straf al bepaald.

 • Arthur Houben

  Jah,voor de autochtone burger is die kans vrij groot, ja,daar vinden ze altijd wel iets voor om voor de rechter te slepen.Ik heb net die nutteloze geldklopperij rechtsbijstand opgezegd:dekking van jan mn botten,ze wurmen zich overal onderuit en ik heb geen stagairke beroepsleugenaar nodig om de rechter uit te leggen wat er aan de hand is.van overveldt: ook in het beroep?Gewone verzekering heeft géén rechtsbijstand, die moet er apart bovenop en kost minimaal 6€/maand met dekking zéro!

 • Jan Deams

  Moet ook niet ze straffen toch de kleinste en de grote criminelen daar springen de (top) advocaten graag op.

 • raf peeters

  Niet iedereen heeft een familiale verzekering ,denk zelfs zeer weinige.

 • Jo Bosman

  Als meer dan de helft van onze inwoners in contact komt met het gerecht is er fundamenteel iets mis of zijn die allemaal criminelen ?