Zeven mensensmokkelaars aangehouden in Dendermonde

THINKSTOCK
In Dendermonde zijn zeven mensensmokkelaars aangehouden die ervan verdacht worden maandelijks honderden slachtoffers in vrachtwagens richting Groot-Brittannië te verstoppen. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen, dat spreekt over een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde mensenhandel.

Halverwege april startte een gerechtelijk onderzoek naar een bende Koerdische mensensmokkelaars die parkings langs de E40 (Groot-Bijgaarden) en de E17 (Waasmunster) gebruikten om illegalen in Groot-Brittannië te krijgen. "De bende stak er de illegalen in de laadruimte van vrachtwagens, waarvan aangenomen werd dat die Groot-Brittannië als bestemming hadden", verduidelijkt parketwoordvoerster Caroline Jonckers. "Er waren elementen waaruit bleek dat de fysieke integriteit van de gesmokkelden bedreigd werd omdat er ondermeer gebruik werd gemaakt van koel- en bulktransporten."

De bende opereerde volgens het parket met een hoge frequentie en verplaatste een groot aantal personen. "Op basis van de onderzoeksresultaten wordt aangenomen dat de bende al geruime tijd bezig was en enkele honderden personen per maand smokkelde."

Tijdens de nacht van 15 op 16 juni werden vijf verdachten gearresteerd en twaalf slachtoffers aangetrokken. De verdachten werden aangehouden en de slachtoffers ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Op 22 mei werden al twee leden van dezelfde bende opgepakt en aangehouden. "Het resultaat van dit onderzoek mag gezien worden als een belangrijke stap in de strijd tegen de georganiseerde mensenhandel", aldus nog woordvoerster Jonckers.