Zeven jaar cel voor man die echtgenote met kassei sloeg

THINKSTOCK
Een 50-jarige man uit Scherpenheuvel-Zichem is door de Leuvense strafrechter veroordeeld tot zeven jaar cel. Hij had op 1 november 2013 geprobeerd zijn echtgenote aan de basiliek van Scherpenheuvel het hoofd in te slaan met een kassei. De man was door het lint gegaan toen zijn vrouw hem meldde dat hun relatie voorbij was. Het openbaar ministerie had acht jaar cel gevorderd voor poging doodslag.

De feiten speelden zich af in de schaduw van de basiliek van Scherpenheuvel. Toen zijn 47-jarige echtgenote hem duidelijk maakte dat hun relatie tot het verleden behoorde, sloegen bij de man de stoppen door. Hij wierp de vrouw op de grond, nam een kassei en sloeg haar daarmee minstens twee keer vol op het hoofd. Dan begon hij haar te wurgen en sloeg haar in het aangezicht.

Een onderhoudsman, die reageerde op het geschreeuw, kon tussen komen en redde het leven van de moeder van vier kinderen. De vrouw liep onder meer een drievoudige neusbreuk en een schedelfractuur op. Het slachtoffer was vier maanden arbeidsongeschikt en hield er blijvende littekens aan over.

De man betoonde veel spijt op de rechtbank. De beklaagde zei dat er sprake was van een misverstand. De rechter was een andere mening toegedaan. "De feiten zijn bewezen en bijzonder ernstig. Van een volwassen man kan verwacht worden dat hij conflicten kan uitpraten en zichzelf ten alle tijde onder controle kan houden, wat ook de omstandigheden zijn en welke moeilijkheden men ook heeft", aldus de rechter.

De vijftiger aanhoorde roerloos zijn vonnis. De vrouw krijgt 1.000 euro provisionele schadevergoeding toegewezen, de rechter stelde een deskundige aan om de aard en de ernst van de verwondingen verder te onderzoeken.