Zetten we onze kinderen wel juist in het kinderzitje?

VTM Nieuws
Volgens experten zetten we kinderen tot vier jaar best tegen de rijrichting in de autostoel. Dat verlicht de druk op de nek bij een ongeval. Winkels bieden zo’n stoelen aan, maar er zijn ook nadelen.

Voor alle duidelijkheid: klassieke autostoelen zijn ook prima in orde met alle veiligheidsvoorschriften. Toch is het volgens experten veiliger om je kinderen tegen de rijrichting in de autostoel te zetten. “Stoeltjes met de rijrichting mee zijn uiteraard ook verkeersveilig. Maar als je echt vraagt: wat is nu het beste voor een kind tot vier jaar, dan kan je ze toch bezig tegen de rijrichting in plaatsen. Als je een botsing krijgt, wordt de impact verdeeld over de hele nek en rug”, verduidelijkt Stef Willems van VIAS. 

VTM Nieuws

Een crashtest van Volvo toont aan dat de druk op de nek bij een ongeval zeven keer groter is bij een kind in een zitje dat met de rijrichting mee zit dan bij een kind in een zitje tegen de rijrichting in. Winkels bieden zo’n stoelen aan, maar die hebben ook enkele nadelen. De ouders kunnen hun kinderen moeilijker in het oog houden en wanneer de kinderen ouder en groter worden, kunnen ze hun benen niet meer strekken. De stoelen kosten gemiddeld 150 euro meer dan een klassieke autostoel.

VTM Nieuws4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raoul Hoylaerts

  zo een zitje is onnodig ingewikkeld gemaakt.door"experts".aan praktisch alle modellen ben je aant knoeien.het moet veilig zijn akkoord.een serieus ongeval of erger,het kanaal in,begin maar los te maken.liever niet aan denken.

 • RENE LENAERTS

  En straks wordt er nog een stalen harnas compleet met helm verplicht, in verschillende kleutermaten uiteraard. (Schild en zwaard zijn opties)

 • monique bolen

  Koop een Ricaro +/500€ een van de beste in zijn soort.

 • Peeters Freddy

  Rijden ouders wel verantwoordelijk met een kind in dat zitje ?, de meesten wel.