Zestig hectare klaproosvelden in Vlaanderen als herinnering aan WO1

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft verspreid over heel Vlaanderen 60 hectare klaprozen geplant of laten planten. Dat moet Vlaanderen herinneren aan de Eerste Wereldoorlog, nu honderd jaar geleden. Het initiatief werd vandaag in Dranouter voorgesteld.

"In Flanders Fields, the poppies blow", zo begint het wereldberoemde gedicht van de Canadese dichter John McCrae. Het Agentschap Natuur en Bos geeft met 51 poppyvelden, verspreid over heel Vlaanderen, dat gedicht gestalte. "Met dit project willen we de oorlog herdenken op een symbolische manier. We hopen dat straks iedereen even stil staat bij die historische gebeurtenissen", aldus projectcoördinator Yves Decuypere.

ANB zorgde zelf voor 41 hectare. Daarnaast lanceerde de organisatie een oproep aan steden en gemeenten om mee in het project te stappen. Een dertigtal partners volgden en zorgden nog eens voor 20 hectare extra. "En we hopen volgend jaar nog meer partners te vinden", aldus Decuypere.

Dat het project in Dranouter werd voorgesteld, is geen toeval. Enerzijds ademt het landschap oorlogsherinneringen uit, maar het is ook hier dat de klaprozen het best aarden. Vorig jaar zaaide ANB ook al poppyvelden in, maar op heel wat plaatsen zette de bloei zich niet door. Dit jaar is geïnvesteerd in beter zaad en zouden alle velden binnenkort mooi in bloei moeten staan.

ANB zorgde ook voor een betere ontsluiting met vier fietsroutes, twee in West-Vlaanderen, een in Antwerpen en een laatste in Limburg. De komende jaren zal het agentschap verder investeren in het herdenkingstoerisme. Zo plant ANB in 2017 de aanleg van een vredesbos in Polygoon Wood in Zonnebeke.

EPA