Zestig banen bedreigd na faillissement papierfabriek nabij Itter

Archieffoto: Idem Papers, waaruit Virginal Paper voortvloeide.
BELGA Archieffoto: Idem Papers, waaruit Virginal Paper voortvloeide.
Door het faillissement van papierfabriek Virginal Paper, uitgesproken door de Waals-Brabantse ondernemingsrechtbank, staan een zestigtal banen op de tocht. Dat is vandaag vernomen bij vakbondsbronnen, die zo nieuws van zakenkrant L'Echo bevestigen. De vakbonden zeggen zowel verrast als woedend te zijn. Het bedrijf is gevestigd in Virginal, een deelgemeente van Itter. 

Het bedrijf was een voortzetting van Idem Papers, zelf failliet verklaard in juni 2017 na een procedure tot gerechtelijke reorganisatie. Geen enkele overnemer had zich toen aangemeld. Het was pas een jaar later dat het bedrijf weer werd opgestart, dankzij Scandinavische investeerders en met de steun van het Waalse investeringsmaatschappij Sogepa. 

“Catastrofe”

De vakbonden betreuren in dat proces niet betrokken te zijn geweest. "We zijn razend op Sogepa: het zijn toch publieke middelen die gebruikt zijn voor de overname en sindsdien hebben we bijna geen informatie gekregen", aldus vakbondsman Philippe Leclercq (FGTB). "We hebben de directie slechts één keer ontmoet, in december vorig jaar. En deze ochtend horen we over het faillissement! Dit is een catastrofe voor de arbeiders!”

De personeelsvertegenwoordiging wacht nu op een contact met de curator en zal de komende dagen het dossier analyseren. Ze vrezen het definitieve einde van het bedrijf in Virginal.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marco Par

    Vakbonden hebben het bedrijf kapotgestaakt. Nu moeten ze dan ook niet komen wenen.

  • Janna Boonstra

    Vakbonden blazen altijd van de hoogste toren maar hebben goddank niks meer te vertellen.