Zestien Roemenen aangehouden voor inbraak Gents bedrijf

Van de Roemeense dievenbende die in de nacht van zaterdag op zondag opgerold werd na een inbraak in het Gentse chemiebedrijf Sadaci, zijn al zestien leden aangehouden. Dat zegt de Gentse federale gerechtelijke politie, die onderzoekt of de bende nog voor andere feiten in aanmerking komt.

Georganiseerde bende
Drie Roemenen drongen vrijdagavond het bedrijf binnen en namen een voorraad ferromolybdeen mee. Dezelfde avond werden tien verdachten opgepakt in een wagen en in een naburig hotel. "Eind januari werden al drie leden van dezelfde groep aangehouden, waardoor er op dit moment zestien verdachten van deze georganiseerde Roemeense bende achter de tralies zitten", zegt hoofdcommissaris Patrick Willocx.

Kostbaar erts
Het bedrijf Sadaci werd al verschillende keren slachtoffer van een inbraak. De dieven hebben het vooral gemunt op ferromolybdeen, een kostbaar erts dat gebruikt wordt om roestvrij staal te produceren. De lokale politie en de scheepvaartpolitie in Gent waren extra waakzaam, nadat in januari drie Roemeense winkeldieven werden opgepakt met aanwijzingen naar het bedrijf op zak.

Interne bewaking
Nadat de interne bewaking van Sadaci vrijdagavond de inbrekers opmerkte, werden onmiddellijk meerdere politieploegen ter plaatse gestuurd om de vluchtwegen te bewaken. "De Scheepvaartpolitie zette te voet de achtervolging in en kon één inbreker overmeesteren. Een ploeg van de politiezone Puyenbroeck kon even later twee verdachten arresteren die zich hadden verstopt in een greppel naast het bedrijf. De bendeleden hadden 250 kilogram ferromolybdeen bij zich. (belga/ka)