Zesde kandidaat meldt zich: ook Zeebrugse havenbaas Joachim Coens doet gooi naar voorzitterschap CD&V

Joachim Coens, CEO van de haven van Zeebrugge en burgemeester van Damme, binnenkort CD&V-voorzitter?
Benny Proot Joachim Coens, CEO van de haven van Zeebrugge en burgemeester van Damme, binnenkort CD&V-voorzitter?
Joachim Coens, CEO van de haven van Zeebrugge en burgemeester van Damme, heeft zijn zinnen gezet op het voorzitterschap van de CD&V. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag en is bevestigd aan onze redactie. "Plots komt dan de vraag in je op of je die stap wilt zetten", stelt Coens. "Het hoofd zegt: Laat maar, je hebt al genoeg te doen. Maar het hart zegt: Misschien moet je je aanbieden. Het is een verkiezing en je ziet wel waar de leden heen willen." Als hij voorzitter wordt van CD&V, zal hij ontslag nemen als CEO van de haven van Zeebrugge. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag 

Coens was naar eigen zeggen al aan het nadenken over wat er precies misgelopen is sinds de verkiezingen. "Mijn conclusie is dat de mensen oplossingen willen, terwijl de politiek te veel bezig is met ruziemaken. Je moet bezig zijn met je partij, maar je mag niet blind zijn voor wat in de wereld rondom ons gebeurt: brexit, digitalisering, migratie, klimaat, noem maar op."

En op die uitdagingen moet CD&V een oplossing formuleren. Maar de partij moet dat niet alleen doen. Coens pleit voor een "platform", een beweging zoals En Marche van de Franse president Emmanuel Macron. "Links en rechts is niet meer de breuklijn waarmee we nu geconfronteerd worden", zegt hij.   Hij wil de mensen betrekken via een platform van geregistreerde kiezers die mee sturing geven aan programmapunten en inhoud, “zodat je een gedragen oplossing krijgt”.

“Zoeken naar oplossingen”

“Nu gaat het tussen mensen die voor conflict kiezen en mensen die oplossingen willen zoeken. Dat laatste zit in het DNA van CD&V. Dat moeten we terugvinden en andere mensen daarvoor warm maken. Ik heb geen idee hoeveel kans ik maak", besluit Coens. "Maar op zijn minst zal ik het debat met ambitie aangestookt hebben.”

Als hij de voorzittersverkiezingen wint, stopt Coens met zijn job bij de haven. “Mijn verstand zegt, doe dit niet, want ik geef een mooie job op als ik fulltime partijvoorzitter zou worden. Maar mijn hart zegt: dat kan toch niet dat zoveel mensen negatief zijn over politiek.”
90 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jozef Van Schuerbeeck

  Als een havenbaas hiervoor zijn jobken zou opgeven dan moet Beke wel goed boeren. Waarschijnlijk is het een combinatie van macht en geld, maar of de burger hier beter van wordt ?

 • Jan Boden

  Bij het zinken van een schip moet je vooral oog hebben voor de kwaliteit van de reddingssloepen.

 • Daniel Van Buggenhout

  Straks meer kandidaten voor leiders dan volgers in de partij van niks , het schip is hier duidelijk al gezonken , en dat verwonderd mij echt niks !

 • Karl Verhaegen

  Dat zegt veel over zijn interesse en toewijding tot de haven van Zeebrugge aangezien hij onmiddellijk zijn ontslag zou aanbieden... Trouwens Mr. Coens is de enige persoon ooit die me een hand schudde en de andere kant op keek... Dit hebben ze nodig bij CDnV!

 • Frank De Rycke

  Nu zijn ze helemaal zoek in hun eigen partij ....zinkend schip !!!