Zes op de tien Belgen zien kilometerheffing zitten

Bijna 6 op de 10 Belgen staan open voor een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet.
Mozkito Bijna 6 op de 10 Belgen staan open voor een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet.
Bijna 6 op de 10 Belgen staan open voor een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet. Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie Touring.

7% is onvoorwaardelijk voorstander van de kilometerheffing. De helft van de bevraagden vindt dat er bij de invoering andere belastingen zouden moeten verdwijnen of zakken ter compensatie. Dan gaat het om het schrappen van de eenmalige belasting voor inverkeerstelling en de verkeersbelasting, of om het verminderen van de accijnzen op brandstof. Daar is ook mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) voorstander van.

Filegevoelige zones

Bij een heffing zouden chauffeurs betalen per kilometer, afhankelijk van de route en het tijdstip, zoals filegevoelige zones in de spits. Zowel Vlaamse als Waalse automobilisten werden bevraagd, maar voorlopig ligt enkel in Vlaanderen een kilometerheffing voor personenwagens op tafel. Touring pleit voor een federale uitrol. Het Waals Gewest ziet eerder heil in een forfaitair wegenvignet.
198 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Sieps

  Binnenkort hebben we dan dit overal aan ons been, in Nederland, Duitsland, enz...Dan gaan we thuis blijven hé...Gedaan met het toerisme...

 • Patrick De pauw

  En nu die gratis cursus voor het behalen van het rijbewijs?natuurlijk om meer kassa te kunnen doen!

 • Paul De Groote

  Wie is die knul die zegt dat er zoveel % is voor kilometer heffing ? Geef ons eens een echt referemdum en je zal een andere mening zien !

 • Ronny Vansteelandt

  't Is daarom de prijs van een bus en treinticket weeral omhoog gaan. De mensen van de ene naar de andere geldverslinder jagen.

 • Pauwels Erik

  Ja, als de verkeersbelasting verdwijnt en in verkeersstelling belasting vermindert wordt.