Zes op de tien Belgen zien kilometerheffing zitten

Bijna 6 op de 10 Belgen staan open voor een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet.
Mozkito Bijna 6 op de 10 Belgen staan open voor een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet.
Bijna 6 op de 10 Belgen staan open voor een kilometerheffing voor personenwagens op ons wegennet. Dat blijkt uit een bevraging van mobiliteitsorganisatie Touring.

7% is onvoorwaardelijk voorstander van de kilometerheffing. De helft van de bevraagden vindt dat er bij de invoering andere belastingen zouden moeten verdwijnen of zakken ter compensatie. Dan gaat het om het schrappen van de eenmalige belasting voor inverkeerstelling en de verkeersbelasting, of om het verminderen van de accijnzen op brandstof. Daar is ook mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) voorstander van.

Filegevoelige zones

Bij een heffing zouden chauffeurs betalen per kilometer, afhankelijk van de route en het tijdstip, zoals filegevoelige zones in de spits. Zowel Vlaamse als Waalse automobilisten werden bevraagd, maar voorlopig ligt enkel in Vlaanderen een kilometerheffing voor personenwagens op tafel. Touring pleit voor een federale uitrol. Het Waals Gewest ziet eerder heil in een forfaitair wegenvignet.
197 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Heck

  6 op 10 politiekers bedoelen jullie. Ik ken niemand van de gewone werk mens rond mij die dit ziet zitten. Ik ken mensen die dagelijks 100km rijden voor hun werk. Auto rijden word voor de betere klasse.

 • Luc Sieps

  Binnenkort hebben we dan dit overal aan ons been, in Nederland, Duitsland, enz...Dan gaan we thuis blijven hé...Gedaan met het toerisme...

 • Patrick De pauw

  En nu die gratis cursus voor het behalen van het rijbewijs?natuurlijk om meer kassa te kunnen doen!

 • Paul De Groote

  Wie is die knul die zegt dat er zoveel % is voor kilometer heffing ? Geef ons eens een echt referemdum en je zal een andere mening zien !

 • Ronny Vansteelandt

  't Is daarom de prijs van een bus en treinticket weeral omhoog gaan. De mensen van de ene naar de andere geldverslinder jagen.