Zes maanden met uitstel voor graaf Henri d'Udekem d'Acoz

Henk Deleu
Graaf Henri d'Udekem d'Acoz (82) uit Proven (Poperinge) is door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een boete van 1.375 euro voor oplichting van een gezin uit Ingelmunster. Samen met een veroordeelde oplichter maakte de ere-advocaat, oud-burgemeester en -provincieraadsvoorzitter het gezin zo'n 156.000 euro afhandig om landbouwgrond om te toveren in bouwgrond én een erfeniskwestie te regelen. De graaf kondigde via zijn advocaat meteen aan in beroep te gaan.

Zelf zakte de bejaarde oom van koningin Mathilde niet meer naar het gerechtsgebouw in Kortrijk af omdat hij niet meer goed te been is. De rechter achtte het bewezen dat hij via een veroordeelde oplichter die de graaf als ex-cliënt goed kende en zich als medewerker-secretaris-vennoot van d'Udekem d'Acoz voordeed onder één hoedje speelde. Hij beloofde via contacten in Brussel er voor te zorgen dat een stuk landbouwgrond in Ingelmunster omgetoverd zou worden in bouwgrond. Maar er gebeurde niets, ondanks het ontvangen een pak geld. Ze beloofden ook een erfeniskwestie op te lossen. Toen de verkavelingszaak maar niet geregeld raakte, rook het slachtoffer onraad en begon gesprekken tussen hem, Henri d'Udekem d'Acoz en de oplichter op te nemen, geluidsopnames die ook als bewijsstukken in het dossier steken. In 2012 diende hij dan uiteindelijk klacht in, ruim vier jaar na de eerste contacten met de graaf.

Volgens de graaf was hij zelf opgelicht en werd hij er bij gesleurd omdat de slachtoffers bij hem hun verloren centen denken te kunnen recupereren. De graaf moet alvast 45.000 euro schadevergoeding betalen, over 117.000 euro andere schade is er nog geen uitspraak.