Zes maanden geëist tegen agent die racistische foto van Jinnih Beels verspreidde

RV
Voor de correctionele rechtbank van Mechelen wordt vandaag een dossier van racisme behandeld. Een hoofdinspecteur van zone Mechelen-Willebroek heeft vorig jaar een foto van toenmalig hoofd diversiteit Jinnih Beels verspreid met daarop de woorden "En waarom zou ik je een hand moeten geven? Jou (sic) kleur staat me niet aan". Het openbaar ministerie eist zes maanden cel en een boete van 1.200 euro tegen Bert V.L.

Het parket noemde de feiten zeer ernstig. "Deze foto met die tekst zet aan tot discriminatie ten aanzien van Jinnih Beels en alle andere mensen met getaande huid", klonk het.

De fotomontage dook vorig jaar op in een Whatsapp-groepje met verschillende agenten van het politiekorps Mechelen-Willebroek. Onderzoek bracht aan het licht dat de 37-jarige hoofdinspecteur de foto had verstuurd. Hij werd geschorst en gedagvaard door het parket. Dat verdenkt hem nu van aanzetten tot racisme en discriminatie. 

Excuses

De verdediging ontkende niet dat hij de foto produceerde of verstuurde, maar beweerde dat hij het niet deed om aan te zetten tot haat of discriminatie. "Het was een grap, een steek onder water en humoristisch bedoeld”, zei de hoofdinspecteur. "Ik heb een domme fout gemaakt en wil me excuseren aan iedereen die daardoor is gekwetst, maar ik had nooit de intentie om iemand te kwetsen of aan te zetten tot haat."

Zijn raadsman Frédéric Thiebaut vroeg de vrijspraak. Volgens hem was er geen misdrijf. "Het was onverstandig, maar niet racistisch bedoeld", zei de raadsman. "Hij plaatste de foto niet op een publiek forum, maar binnen een afgesloten groep waar wel vaker memes (een vorm van internetgrap die snel verspreid wordt, nvdr.) als deze werden verspreid. Bovendien: als dit als racistisch kan worden beschouwd, is het daarom nog geen misdrijf. Racisme is een uiting van vrije mening. Het was nooit de intentie om aan te zetten tot discriminatie of haat. Hij moet zich dus enkel verantwoorden voor de verspreiding ervan. Nochtans zijn er ook anderen die die meme hebben verspreid. Waarom staan zij dan niet terecht?"

'Ik heb een domme fout gemaakt en wil me excuseren aan iedereen die daardoor is gekwetst, maar ik had nooit de intentie om iemand te kwetsen of aan te zetten tot haat'

Bert V.L.

"Eerst verscheurd"

Bert V.L. meent dat hij de collage eerst zelf vond in de cafetaria van het commissariaat en verscheurde. Twee weken later, bij een teamoverleg, kwamen de gevaren van sociale media ter sprake en besloot hij de collage opnieuw te maken en in de Whatsappgroep te gooien. "Je moet de hele context zien, het gaat hier om ironie", pleitte Thiebaut. 

"Mevrouw Beels was hoofd van de dienst diversiteit, en zij gaf zelf niet aan iedereen een hand, zo is die meme ontstaan. De collega's die hier vandaag zijn om mijn cliënt te steunen, kennen die context en begrijpen dus dat er nooit een bedoeling was om iemand te schaden."

Thiebaut hekelt de manier waarop deze zaak beïnvloed werd door de politiek. "Nog voor het eerste verhoor waren er al uitspraken in de media. Mijn cliënt wilde met mevrouw Beels praten en zij liet hem weten dat ze niet mocht. Maar mocht het hier echt gaan om racisme, dan had Unia zich toch burgerlijke partij gesteld en dat is niet het geval", besloot hij. 

'Je moet de hele context zien, het gaat hier om ironie'

Meester Frédéric Thiebaut, advocaat Bert V.L.

"Hoeveel explicieter kan een tekst zijn?"

De voormalige diversiteitsexperte was niet op zitting. De politiezone Mechelen-Willebroek stelde zich wel burgerlijke partij. "Omwille van de opgelopen imagoschade”, aldus de raadsman van de politiezone. Er werd een schadevergoeding van een euro gevraagd.

Er is geen discussie over de materialiteit, die foto is gemaakt, maar wel over het morele element", zegt meester Filiep Deruyck die de politiezone vertegenwoordigt. "Hoeveel explicieter kan een tekst zijn? Aanzetten tot discriminatie is heel duidelijk aanwezig, dit was niet om te sensibiliseren. PZ MeWi voelt zich sterk aangetast in haar dedicatie en waarden."

Steun

'Hoeveel explicieter kan een tekst zijn? Aanzetten tot discriminatie is heel duidelijk aanwezig, dit was niet om te sensibiliseren'

Meester Filiep Deruyck, advocaat politeizone Mechelen-Willebroek

De man kreeg vanmorgen steun van zijn collega's: een dertigtal agenten uit verschillende korpsen zakten naar de rechtbank af. De rechtszaal was te klein om alle vrienden en collega's van Bert V.L. een plaatsje te geven, waardoor sommigen op de gang of de binnenkoer van het gerechtsgebouw moesten wachten. 

Net vandaag was ook een klas uitgenodigd. Het gebeurt wel vaker dat scholen een zitting bijwonen om de leerlingen zo een beter beeld te geven van rechtszittingen en het verloop ervan.

"Intimidatiepogingen"

Bij de inleidingszitting in januari kwamen ook al een vijftigtal collega's hun steun betuigen. Meester Thiebaut sprak toen over intimidatiepogingen van de korpsleiding om mensen af te schrikken naar de zitting te komen. Wie naar de zitting zou komen, zou zijn carrière bemoeilijken. Korpschef Yves Bogaerts en burgemeester Bart Somers (Open Vld) ontkenden toen elke vorm van intimidatie, maar zeiden wel te hebben opgeroepen tot terughoudendheid in deze zaak.

V.L. riskeert een gevangenisstraf van twee maanden tot twee jaar. Het vonnis volgt op 14 mei.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Van Hoyweghen

  dominique van beylen ze is nog altijd niet verkozen in Antwerpen, en aan den top staan eerst verkiezingen en zien.

 • Erwin Werwaarts

  "Jou kleur staat mij niet aan" . Leert men bij de politie geen Nederlands (jouw) , of is dit denigrerend bedoeld ?

 • dominique van beylen

  schandalig dat die mens hiervoor veroordeeld wordt. Vergeet niet dat hij dan een strafblad heeft, zijn job als politieman mag vergeten, dat gaat veel verder dan 6 maanden cel. En nogmaals, hij heeft dat niet gedaan, zijn kinderen spelen met allochtonen bij hem thuis. Hier maken ze heel veel gezinnen mee kapot. Maar ja, ze is bruin, socialist zonder kaart, weggevlucht uit Mechelen, en staat nu aan de top in Antwerpen. Ze gaan veel verliezen in Antwerpen.

 • Lodewijk Verborgt

  Bestaat er dan geen vrijheid van meningsuiting meer in Belgistan?

 • Filip Dugardein

  Vraag aan alle inwoners van dit land :wat is het verschil tussen vrijheid van mening en racisme ? Ik vermoed dat 99% een ander antwoord zal geven ... Ik ben voor vrije meningsuiting