Zes maanden cel voor racistische Facebook-post: man kwam op voor Vlaams Belang Gent

AP
Een man die op Facebook een racistische reactie plaatste na de dood van een jonge man met Turkse roots bij een aanslag in Istanboel, is veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro. Dat meldt het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij had gesteld in de zaak. De man stond op de lijst van Vlaams Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent. De partij bekijkt de zaak.

Na de dood van de Belgisch-Turkse man bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina in Istanboel op 1 januari 2017, verschenen er verschillende racistische commentaren op Facebook. Er werden boodschappen gepost als “een turk minder”, “het is gene belg” en “nog velen te gaan hopelijk”.

De man in kwestie, Noël C., schreef na de aanslag onder meer “jonge kakkerlak” en “toch 39 waar we vanaf zijn!” op Facebook.

Volgens Unia had de beklaagde zich al eerder bezondigd aan dergelijke uitlatingen. “Het werd duidelijk dat de veroordeelde zeer vaak haat zaait en ook niet inziet wat daar mis mee is. Hierbij viseerde hij vooral mensen met een migratieachtergrond”, zegt het Interfederaal Gelijkekansencentrum. “Dit vonnis herinnert er elke Facebookgebruiker aan dat er geen verschil is tussen dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan en systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media. Alle twee zijn ze verboden.”

Halt toeroepen

Het vonnis was nodig, voegt Unia-directeur Els Keytsman eraan toe. “Wat er leeft op sociale media, nemen mensen mee in het echte leven. Daarom moeten we online haat een halt toeroepen. Veel surfers denken dat ze zich ongeveer alles kunnen permitteren. Dat is dus niet het geval. Aanzetten tot haat, geweld of discriminatie is op straat verboden en kan ook niet op het internet.”

De veroordeelde stond op de lijst voor Vlaams Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen in Gent, maar hij raakte niet verkozen.

“Als het vonnis klopt, dan gaan we maatregelen nemen”, reageert lijsttrekker Johan Deckmyn van Vlaams Belang Gent. “Ik ga de persoon horen en daar gaan we snel op reageren. Als partij hebben we de plicht om afstand te nemen van mensen die dingen doen die niet horen.”

De man kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. Het ging niet om een uitspraak bij verstek, maar om een vonnis op tegenspraak. Als de man beroep aantekent, komt de zaak voor het Gentse hof van beroep.

De familie van de overleden man vroeg en kreeg een symbolische schadevergoeding van 1 euro, bevestigt de advocaat van de nabestaanden. 
75 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lode Luyck

  Als vrije mening stopt. dan stopt ook de democratie.men noemt dat een dictatuur.

 • Andy De Zutter

  Vlaams belang is haatzaaiend. Ik snap ,iet dat er zo'n partij mag zijn. Net zoals N-va. Allemaal zieke partijen. Maar het mag!..... Leve Belziek...

 • Gerry Cle

  Het VB heeft hem uit de partij gezet. Bij hen is geen plaats voor racisten. Dat zegt genoeg over het niveau van die haatzaaier.

 • jaak Peeters

  We mogen zeggen wat we willen, als we maar braaf naar de meester luisteren.. Democratie anno 2018.

 • Frans Peeters

  Internet vrije meningsuiting moet aan banden worden gelegd maar slechts in een richting, hier strijd onze regering voor