Zes maanden cel voor bedreigingen aan adres van Zuhal Demir

BELGA
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft een 25-jarige Luikenaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden en boete van 400 euro voor de bedreigingen die hij eerder dit jaar stuurde naar staatssecretaris voor Gelijke Kansen en armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA). De computer waarmee de man de mail verstuurde werd verbeurd verklaard. 

Op 19 maart bezocht de man de website van een Turkse krant die schreef dat Demir lid zou zijn van de Koerdische terreurorganisatie PKK. Onderaan dat artikel stond, volgens de man, een link waarmee er een e-mail naar de organisatie gestuurd kon worden. In de mail schreef de man dat "zulke mensen gelyncht en opgehangen moesten worden voor landverraad en terrorisme en de doodstraf moesten krijgen, en dat het eigenlijk honden zijn".

Voor de rechter verduidelijkte hij dat hij het had over zelfmoordterroristen die zichzelf in supermarkten en concertzalen opblazen en dat hij het zeker niet had over Demir zelf. Hij beweerde ook dat hij niet merkte dat de mail naar het persoonlijke e-mail adres van de staatssecretaris verstuurde.

Persoonlijke website

Die redenering volgde de rechter niet. Uit de verzonden mail blijkt immers dat hij zich richtte tot Demir en niet tot de PKK. Ook had de Luikenaar opzoekingen gedaan met als trefwoord "zuhaldemir" en kwam hij zo terecht op de persoonlijke website van de staatssecretaris.

Demir verwittigde de politie na ontvangst van de dreigmail, waarin ook met een aanslag op 16 april werd gedreigd. Bij een huiszoeking bij de Luikenaar vonden ze nog een wapen waarvoor hij geen vergunning had.

Als schadevergoeding moet de Luikenaar 400 euro aan de staatssecretaris betalen.

De advocate van Demir, Charlotte Verhaeghe, kon het vonnis en de door de rechter gegeven motivering nog niet inkijken maar reageerde wel al op de berichtgeving rond de veroordeling. "Die straf op zich is een correcte straf. Het was de bedoeling van de staatssecretaris om daar op te reageren. Ze is gewend dat ze als publiek figuur wel geregeld e-mails met beledigingen krijgt. Maar persoonlijke bedreigingen kunnen echt niet."

Verhaeghe hoopt dat dit vonnis een afschrikmiddel is. "Wij hopen althans dat met een dergelijke straf anderen zal weerhouden om nog via de persoonlijke website zulke berichten te versturen."

Schadevergoeding naar goed doel

De schadevergoeding van 400 euro zal Demir aan een goed doel schenken. "Het is niet de bedoeling van de staatssecretaris om daar geldgewin uit te halen. Als het gerecupereerd kan worden gaat de schadevergoeding naar een goed doel." Zelf wilde Zuhal Demir niet reageren op de veroordeling van de Luikse man.

Het is nu de tweede keer dat er een man door de rechtbank van Tongeren veroordeeld wordt voor het bedreigen van de staatssecretaris.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Martens

  Als die persoon zich niet kan vinden in de Belgische regels zal hij door Erdogan een persoonlijke ontvangst krijgen in Turkije.

 • Jan De Smet

  6 maanden dat is enkel op papier en voor de show. In Belgie bestaan echte straffen al lang niet meer. Enkel echte flitsboetes.

 • Lodewijk CAENEN

  In Genk en omstreken moeten ze niets van haar en haar partij hebben. En dat komt ons goed uit.

 • Tom Faes

  Als je zoals Demir mensen tegen mekaar opzet komen daar vodden van. Dan verontwaardigd zijn is niet een klein beetje schijnheilig het is heel schijnheilig!

 • Michael Aerts

  @ hasso. Als mensen hier naar jouw mening ook maar één woord verkeerd zeggen over Erdogan dan zit je hier iedereen uit te schelden maar tegenstanders van jouw idool bedreigen is vrije meningsuiting? Het feit dat jij dit hier mag doen is het bewijs dat vrije meningsuiting hier wel degelijk bestaat!