Zes kinderen van IS-strijdsters moeten niet naar België gerepatrieerd worden

Minister Geens: “Regering blijft wel inspanningen doen om minderjarigen terug te halen”

Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
RV Tatiana Wielandt (25) en haar schoonzus Bouchra Abouallal (25).
De zes kinderen van IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) en Bouchra Abouallal (25) moeten niet naar België gerepatrieerd worden. Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist. De Brusselse kortgedingrechter had in eerste aanleg nog gezegd dat de kinderen teruggehaald moesten worden, maar de Belgische regering ging daartegen in beroep en heeft nu gelijk gekregen. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) blijft de regering evenwel inspanningen doen om kinderen tot 10 jaar terug naar België te halen, zoals in december 2017 beslist werd. “Kinderen kunnen nooit schuldig zijn aan de daden van hun ouders”, zegt hij.

De twee IS-weduwen en hun kinderen werden in 2013 al een keer geëvacueerd uit Syrië. Nadat de twee vrouwen in Antwerpen waren bevallen, vertrokken zij opnieuw met hun kinderen naar het strijdtoneel daar. In maart 2018 werden ze door de Antwerpse correctionele rechtbank bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld. Beide vrouwen zijn begin dit jaar opnieuw bevallen, zodat het intussen over zes kinderen gaat, van wie de oudste 5 jaar is en de jongste net 2 maanden. De moeders zitten met hun kinderen in het Koerdische kamp Al-Hol vast.

Gevangenenkamp 

In een eerste kort geding hadden zowel de rechtbank van eerste aanleg als het hof van beroep geoordeeld dat de Belgische staat niet verplicht was de kinderen te repatriëren. Volgens de rechters oefent de Belgische staat geen enkel gezag of controle uit in het gevangenenkamp waar de groep nu verblijft en vielen de vrouwen en hun kinderen dan ook niet onder de rechtsmacht van ons land.


De advocaat van de twee vrouwen spande daarop een tweede kort geding aan en ditmaal verplichtte de kortgedingrechter “de Belgische staat om alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen te nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië naar België te kunnen laten reizen.” Bovendien moesten ook de moeders kunnen terugkeren naar België.

De Belgische regering ging tegen die beslissing in beroep. “Het hof van beroep heeft de vordering van de twee moeders onontvankelijk verklaard, omdat die identiek is aan de vordering die zij reeds eerder hadden ingesteld en die afgewezen werd bij arrest van het hof van beroep te Brussel van 12 september 2018", meldt de persmagistraat van het Brusselse hof van beroep vandaag.

Regering

Dat was de voornaamste reden voor het beroep van de regering: dat de vraag tot repatriëring van de kinderen al eerder door de rechtbank werd behandeld en zowel in eerste aanleg als in beroep werd afgewezen. “De rechtsregels bepalen dat zaken die eerder bepleit werden met dezelfde eisen en dezelfde argumenten niet meer in aanmerking kunnen worden genomen voor een nieuwe rechtsprocedure of voor een nieuwe uitspraak”, aldus Geens. 

Tatiana Wielandt met haar kinderen.
VRT Tatiana Wielandt met haar kinderen.

Bekijk ook:
152 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Verborgt

  Ze hadden beter de grootmoeders ook naar ginder gestuurd. Ze konden hun kinderen niet op het rechte pad houden, gaat dat met de kleinkinderen wel lukken? Ik denk het niet.

 • Raoul Rouma

  Nog niet wil dit zeggen. Ik en veel van onze burgers weten onderhand wel wat de realiteit wordt.

 • gina duribreux

  en als i s had gewonnen waar waren ze dan gebleven zodus laat ze daar maar bij hun keuze als je verliest waarom zou dit anders moeten zijn hun kinderen waren nu al soldaat en wat met die moeders die hun kind lieten soldaat zijn aub bomgordels die kunnen zich niet meer aanpassen aan ons manier van leven daarom zijn ze vertrokken

 • Gerry Cle

  De schaamte voorbij. Alsof er landen zijn waar de Belgische staat WEL gezag uitoefent. Dit betekent dat België nooit nog landgenoten moet repatriëren. Wat als morgen een Koerdische rechter zegt dat België zijn burgers daar moet komen ophalen?

 • swa Jonckheere

  Vind ik echt erg voor die kinderen, maar die zogenaamde moeders : geen seconde medelijden mee.