Zes jaar cel voor Iraanse mensensmokkelaars

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft vijf Iraanse mensensmokkelaars veroordeeld tot effectieve celstraffen van zes maanden tot zes jaar. Ze werden schuldig bevonden aan de organisatie van of medewerking aan internationale mensenhandel van Iraniërs naar Groot-Brittannië via België en kregen elk een boete van 550 tot 5.500 euro. Ze worden voor vijf jaar uit hun rechten ontzet. De rechter beval de onmiddellijke aanhouding van vijf veroordeelden.

Mensensmokkel
Vier slachtoffers van de mensensmokkel kregen elk een morele schadevergoeding van 2.000 euro. Ook het geld dat ze aan de smokkelaars betaalden, vier- tot vijfduizend euro, krijgen ze terug.
Volgens het openbaar ministerie hadden Mousa Azad Kaleh Naderagh (31) uit Roeselare, Davoud Nikpay (35) uit Woluwe en Davoud Ghorbani de touwtjes in handen. Dit trio kreeg zes tot vier jaar effectieve celstraf.

Bedreigd
Volgens het openbaar ministerie werden Iraanse burgers als koopwaar naar Turkije getransporteerd, waar ze in erbarmelijke omstandigheden soms twee maanden moesten wachten vooraleer ze naar een appartement in Athene werden gevoerd. De slachtoffers werden bedreigd en moesten veel geld betalen om uiteindelijk in België te belanden.

Valse paspoorten
Vanuit Brussel werden valse, gestolen Poolse, Italiaanse en Zweedse paspoorten aangevoerd. Via luchthavens in het Duitse Weeze en Dusseldorf, Hongarije en Roemenie werden de slachtoffers uiteindelijk naar Groot-Brittannië versast. Het openbaar ministerie baseerde haar dagvaarding op resultaten van telefoononderzoek, bankonderzoek, analyse van passagierslijsten van luchthavens, observaties en huiszoekingen. Twee beklaagden werden vrijgesproken. (belga/adv)