Zes Belgische IS-kinderen zijn geland in Melsbroek

Vrouwen van IS-strijders met hun kinderen tijdens hun deportatie van het Al-Hol kamp in Syrië.
EPA Vrouwen van IS-strijders met hun kinderen tijdens hun deportatie van het Al-Hol kamp in Syrië.
De zes Belgische IS-kinderen die vanuit de Syrische vluchtelingenkampen naar ons land worden teruggebracht, zijn aangekomen op de militaire luchthaven van Melsbroek. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gemeld via twitter. Hij bedankt alle betrokken diensten voor hun inzet bij de humanitaire operatie.

Vijf van de zes gerepatrieerde kinderen zijn minderjarig. Eén is onlangs meerderjarig geworden. De kinderen zullen uiteraard afgeschermd worden, en ze zullen eerst en vooral de nodige medische en psychologische zorg krijgen. “De kinderen worden nu opgevolgd en begeleid door de bevoegde plaatselijke parketten en jongerenwelzijn”, aldus Reynders. 

“Om deze omkadering alle kans op slagen te geven, is het belangrijk hier geen details over te geven. In deze context nodigen we de media uit om de privacy van de kinderen maximaal te respecteren, opdat hun herstel in alle sereniteit kan plaatsvinden”, aldus het parket van Brussel, Luik en Halle-Vilvoorde.

Lees ook: Moet ons land kinderen van IS-strijders terughalen? Dit is jullie mening

Ze benadrukken dat “zoals in andere dossiers betreffende minderjarigen geen details vrijgegeven worden over de concrete beschermingsmaatregelen in concrete dossiers”.

Ook minister van Justitie Koen Geens toont zich op Twitter “heel blij dat de zes Belgische kinderen terug thuis zijn uit Syrië”. Hij dankt iedereen die aan de repatriëringsmissie zijn medewerking verleende. “Nu is het tijd voor opvang en begeleiding”, aldus Geens.
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • GUILLAUME MISSOTTEN

  En na de gezinshereniging (die er zeker komt in dit linkse landje) worden ook die kinderen geradicaliseerd...

 • jos beverke

  Ze zijn vertrokken met one way ticket naar het IS paradijs en nu dat het een hel geworden is betalen wij de retour met het gedacht dat ze brave Belgen zullen worden...!

 • Jan Buyse

  Die kinderen zitten daar al even, in Al Hol, maar de laffe tsjeven en liberalo's van België durfden dit niet te doen voor de verkiezingen, nu in het 'interregnum' denken ze dat dit soort dingen te kunnen doen, in de luwte, 'onder de radar'...enfin dat dachten ze...Bang om stemmen te verliezen, en dan maar kritiek hebben op Francken die honderden Christenen redde, open en bloot. Wat een arrogantie! Ze hebben nog niet genoeg stemmen verloren, blijkbaar...wacht maar tot de volgende verkiezingen!

 • Dirk Vregels

  Drie weken geleden werd ons wijsgemaakt dat het enkel kinderen tot 10 betrof, vorige week werd ons wijsgemaakt dat het enkel kinderen tot 12 jaar betrof. Vandaag blijkt er een meerderjarige bij te zitten. De echte waarheid is dus dat we binnen een jaar een volledige gezinshereniging kunnen tegemoet zien.

 • gustaaf Van Bever

  Toen ik als oorlogswees bij de nonnen in Leuven werd geplaatst in oorlogswezentehuis..hadden ze zoveel medelijden niet en, ik ben nu bijna 77 , zal nooit vergeteen wat ik daar als ukje meegemaakt heb, nooit!