Zes agenten vrijgesproken voor politiegeweld

PHOTO_NEWS
De correctionele rechtbank heeft zes inspecteurs van de lokale politie van Antwerpen vrijgesproken voor het gebruik van overdreven geweld tijdens een controle en voor het vervalsen van een proces-verbaal om dat te verdoezelen.

Twee broers hadden klacht ingediend voor een incident dat zich op 17 november 2011 had voorgedaan op de Rubenslei. Twee agenten hadden hen toen tegengehouden, omdat ze het rode licht hadden genegeerd bij het oversteken. Hun identiteit werd nagetrokken en er kwam een tweede patrouille ter plaatse.

De broers werden grondig gefouilleerd: ze moesten hun zakken leegmaken, hun schoenen uitdoen en hun hemden naar boven trekken. Intussen kwam er nog een derde patrouille bij. Toen één van de broers moeilijk deed over het overhandigen van een gsm-zakje, kreeg hij van een agent een slag in het gezicht.

De broers vonden dat de agenten te ver waren gegaan. Drie werknemers van een nabijgelegen boekhoudkantoor hadden het incident gezien en verklaarden later dat de broers niet agressief waren en hun medewerking verleend hadden.

"Wapengevaarlijk"

Wat de getuigen niet wisten, was dat de broers als "wapengevaarlijk" in de politionele databank stonden. Toen de agenten hun identiteit natrokken, bleek dat ze gekend waren voor pooierschap, drugs, weerspannigheid, bezit van wapens en munitie, etc. Ze hadden daarom versterking opgeroepen.

Gelet op de informatie waarover de agenten toen beschikten, vond het openbaar ministerie niet dat er sprake was van disproportioneel geweld. De procureur had zelf de vrijspraak gevorderd en ook de rechtbank vond niet dat de agenten hun boekje te buiten waren gegaan.