Zelfstandige supermarkten vrezen voor nieuw hamstergedrag bij herinvoering kortingen

ANP
De herinvoering van kortingen en promoties in de supermarkten dreigt heel wat logistieke problemen met zich mee te brengen, waardoor er mogelijk opnieuw hamstergedrag kan ontstaan bij de consumenten. Dat zegt Buurtsuper.be, de Unizo-organisatie van de zelfstandige supermarkten en voedingshandelaars. De organisatie vraagt om de kortingen pas weer in te voeren wanneer de zelfstandige supermarkten weer voldoende producten kunnen laten aanleveren.

Buurtsuper.be zegt dat heel wat winkels vandaag nog niet op de normale manier beleverd kunnen worden. Voor sommige producten gelden bij de centrales immers nog altijd bestellimieten, waaraan de aangesloten supermarkten zich moeten houden. Voor verse producten bedraagt die limiet gemiddeld 80 procent, terwijl kruidenierswaren in sommige centrales maar voor maximaal 70 procent besteld kunnen worden.

De organisatie vreest dan ook dat een herinvoering van de promotie- en kortingsacties zal leiden een verhoogde vraag, die logistiek niet onmiddellijk kan worden bijgehouden. "Het risico is dan dat er opnieuw wordt gehamsterd", zo luidt het.

Ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) plaatst kanttekeningen bij een herinvoering van de promoties. Het NSZ vraagt om kortingen voorlopig enkel mogelijk te maken voor bederfbare waren. Verder moet ervoor gezorgd worden dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen de supermarkten die open mogen blijven en de gespecialiseerde zelfstandigen die gedwongen zijn te sluiten, benadrukt NSZ nog. 
49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny de Groot

  Iedereen hier weet het weer beter hoor. Naar mijn mening is het op de eerste plaats nog steeds aan de klant zelf om niet in paniek te schieten en met het nodige egoisme zelfs het dak van je wagen vol te laden, bij wijze van spreke. Er is genoeg voor iedereen dus hamsteren is simpelweg niet nodig. Doe het dan ook niet. 'Samen staan we sterk', tot het er op aankomt ja, dan is het ieder voor zich. Beschamend hoor.

 • HUBERT DE HERDT

  Wie niet heeft gehamsterd gaat nu de rekening betalen. Volgende keer zal iedereen hamsteren wij zeker.

 • Eric Loyens

  Eigenlijk zeggen de warenhuizen we willen geen korting meer geven ,want bij korting is het makelijk om te adverteren max1per persoon en dit willen ze niet doen

 • PLANCKAERT Johan

  nee ze vrezen vooral dat hun grote winstmarges nu terug acceptabel zullen worden. hamsteren is gemakkelijk tegen te houden : maximaal 2 stuks van elk product !

 • Stefaan Manssens

  Wanneer gaan de supermarkten eens alcoholgel voorzien om hun karren te ontsmetten?