Zelfs na bakken regen is grondwaterpeil op sommige plaatsen in Limburg en Vlaams-Brabant historisch laag

Eindelijk weer water in de vijver, met dank aan de overvloedige regen van afgelopen weken (archiefbeeld ter illustratie).
WN Eindelijk weer water in de vijver, met dank aan de overvloedige regen van afgelopen weken (archiefbeeld ter illustratie).
Door de vele regen is de hoogte van het grondwater in Vlaanderen de afgelopen weken al heel wat gestegen: goed nieuws na de aanhoudende droogte de afgelopen zomer. Meer zelfs, in Limburg en Vlaams-Brabant mag het nog wat harder regenen. Dat blijkt uit gegevens van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Het was je misschien al opgevallen: beekjes, vijvers en moerassige gebieden lijken eindelijk terug te herstellen na een extreem uitputtende zomer. Vooral augustus (2018) was een boosdoener voor het grondwaterpeil in Vlaanderen. Sindsdien kampen we met zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Zelfs na alle regen van de afgelopen weken wordt het tekort niet meteen goedgemaakt.

In Vlaams-Brabant en Limburg zijn de grondwaterstanden op één derde van de locaties nog altijd historisch laag. Dat is “omdat ze in de wintermaanden normaal op hun hoogste punt staan”, legt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) uit aan VRT NWS.

Buffer

Terwijl we nu helemaal geen hinder ondervinden van de lage grondwaterstanden, kan het gebrek aan een buffer wel eens problematisch worden eenmaal de zomerperiode aanbreekt. In de zomer verbruiken zowel huishoudens als de landbouw immers veel meer water dan in de winter.

Gelukkig (voor het grondwaterniveau) wordt er de komende maand nog heel wat regen verwacht. Of dat een positief effect heeft en voldoende reserves op lange termijn garandeert? “Het is moeilijk om op langere termijn goede voorspellingen te doen”, aldus Katrien Smet.

LEES OOK: Honderdtal vissen in kreek gestorven
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Voor wanneer aparte rioleringen voor regenwater en afvalwater? Dan kan het regenwater opgeslagen worden of terug in de natuur geloosd. Blijkbaar is het watertekort zoals we de vorige zomer hebben meegemaakt nog niet erg genoeg.

 • Els Pauwels

  achter mij ligt een weide, en voor mij ligt een groot plein, beide zijn eigenlijk gewoon moerassen. mijn gat geen grondwater

 • Gilbert Haelewyn

  Er wordt overal geasfalteerd en gebetonneerd. Hoe kan het water in de grond sijpelen??? De kiezelstenen op de opritten moeten weg en men legt kinderkopjes. Het water loopt in de riool, via de rivier naar de zee, maar niet in de grond.

 • Candy Beko

  Het is de schuld van een ander. Dat er geen water uit de kraan komt wie ligt daar nu wakker van. Het is allemaal ingebeeld. Wie bezig is met de natuur is gestoord. Er is geen vervuiling. Ik geloof in de paashaas. En in de kracht van verandering. Ontkennen en weglachen zoals met onze pensioenen.

 • Bob Boomer

  Wat wil je ? Dat na een zomer van extreme droogte er een winter komt van extreme nattigheid om het peil terug op zijn gemiddelde te brengen !? Ja, ja, sommige mensen gaan al kwijlen als ze nog maar aan het woordje 'extreem ' denken !