Zelfmoordlijn voerde voorbije 40 jaar gemiddeld achttien gesprekken per dag

Danira Boukhriss telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.
RV Danira Boukhriss telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.
De Zelfmoordlijn bestaat 40 jaar. Op 30 april 1979 zat er voor het eerst een vrijwilliger klaar om mensen met zelfmoordgedachten of mensen uit hun omgeving een luisterend oor te bieden. Sindsdien werden meer dan 267.000 gesprekken gevoerd, of gemiddeld zowat 18 per dag. Al ligt dat aantal de laatste jaren ruim dubbel zo hoog. 

Naar aanleiding van de veertigste verjaardag lanceert de Zelfmoordlijn, die steeds op zoek is naar extra vrijwilligers, een campagne met Bekende Vlamingen, onder wie Danira Boukhriss en James Cooke.

De Zelfmoordlijn werd de voorbije 40 jaar door in totaal 847 vrijwilligers bemand. Zij voerden meer dan 267.000 gesprekken. Sinds de opstart is er veel veranderd: oproepen zijn nu gratis, de lijn is de klok rond bemand, chat en e-mail kwamen erbij en het verkorte oproepnummer 1813 werd ingevoerd, om maar een aantal zaken te noemen.

Leah Thys telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.
RV Leah Thys telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.

"Maar het basisprincipe veranderde niet: de drempels voor mensen met zelfmoordgedachten om een gesprek aan te gaan zo laag mogelijk maken", zegt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, waar de Zelfmoordlijn deel van uitmaakt. 

Wat ook veranderde, is het aantal oproepen. In het allereerste jaar waren er volgens Pauwels zowat 150 oproepen, in 2018 waren dat er 14.287 (of gemiddeld bijna veertig per dag, via telefoon, chat en mail). 

lees verder onder de foto:

Hans van Alpen  telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.
RV Hans van Alpen telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.

“Gigantische stijging in aantal oproepen”

"Het aantal oproepen is gigantisch gestegen", zegt de directeur. Zij voegt wel toe dat het aantal zelfdodingen, of het aantal pogingen daartoe, de voorbije decennia nauwelijks is veranderd. De toename heeft eerder te maken met de toegenomen bekendheid en bereikbaarheid van de Zelfmoordlijn. En mensen durven misschien meer dan vroeger de stap te zetten om contact op te nemen. 

De lijn maakt van de verjaardag gebruik om een nieuwe campagne te lanceren: ‘40 jaar Zelfmoordlijn. Maak mee het verschil’. Vier bekende Vlamingen - Danira Boukhriss, Leah Thys, James Cooke en Hans van Alphen - gingen in gesprek met een anonieme vrijwilliger. Aan de hand van video's van die gesprekken wordt het belang van praten over zelfmoord benadrukt en wordt iedereen aangemoedigd om het gesprek met mensen die het moeilijk hebben niet uit de weg te gaan.

lees verder onder de foto:

Danira Boukhriss telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.
RV Danira Boukhriss telefoneert met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.

“Niet enkel zwaar, maar ook mooi en menselijk”

De Zelfmoordlijn is ook steeds op zoek naar extra vrijwilligers. Vorig jaar moesten nog 9.000 oproepen doorgeschakeld worden naar Tele-Onthaal, omdat de eigen vrijwilligers in gesprek waren. Bovendien is de ambitie om de chatfunctie, die nu alleen 's avonds actief is, uit te breiden.  "De nood aan hulp blijft erg hoog", zegt Pauwels. "Hopelijk kan deze campagne tonen dat een gesprek aan de Zelfmoordlijn niet enkel zwaar, maar ook heel mooi en menselijk kan zijn.”

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) noemt de Zelfmoordlijn "een van de steunpilaren van ons suïcidepreventiebeleid". "Al 40 jaar maken ondertussen meer dan 800 vrijwilligers dag en nacht het verschil voor hen die het moeilijk hebben", aldus nog de minister. "De Zelfmoordlijn toont dagelijks aan hoe met en door vrijwilligers een professionele en gespecialiseerde werking kan worden uitgebouwd."

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

James Cooke in gesprek met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.
RV James Cooke in gesprek met een vrijwilliger van de zelfmoordlijn.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Philomena Vanderweyen

    Gelukkig bestaat deze lijn,heb enorm veel respect voor de mensen die deze job doen.