Zeldzame beelden: boommarter gespot in het Zoniënwoud

De boommarter is in Vlaanderen een zeldzame verschijning.
VTM Nieuws De boommarter is in Vlaanderen een zeldzame verschijning.
In het Brusselse Zoniënwoud is afgelopen maand een boommarter gespot, en dat levert zeldzame beelden op. Het is de eerste keer dat de soort met zekerheid is waargenomen in het gebied, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

In tegenstelling tot zijn broertje de steenmarter, ging het lange tijd niet goed met de boommarter in ons land. Er waren nog maar enkele exemplaren. De inheemse soort dreigde uit te sterven. En dus is het goed nieuws dat hij nu opnieuw opduikt, zegt ANB aan VTM Nieuws. De onderzoekers kunnen met de camerabeelden van 21 maart het geslacht of de ouderdom van het dier niet bepalen. Verder onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een lokale voortplanting.

Het is in ieder geval een teken dat getroffen maatregelen werken. Door aangelegde ecoducten heeft de marter nu bijvoorbeeld een groter leefgebied gekregen. Het bewijst ook dat het Zoniënwoud een gebied is met een hoge natuurwaarde. De dieren volgen namelijk een kieskeurig en veelzijdig dieet en verblijven liefst in grote bossen met een gevarieerd aanbod aan voedsel.

Het aantal meldingen in Vlaanderen bleef de voorbije jaren beperkt, toch lijkt de boommarter bezig aan een opmars. Dankzij de inzet van autonome camera’s en de registratie van verkeersslachtoffers wordt de marter in heel Vlaanderen steeds vaker opgemerkt.

Bekijk ook: