Zeker 11.000 klimaatspijbelaars op de been in Brussel, beroemde activiste Greta Thunberg (16) betoogt volgende week mee

Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg (inzet) zal volgende week mee betogen in Brussel.
Mark Baert, Reuters Het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg (inzet) zal volgende week mee betogen in Brussel.
De zesde klimaatmars heeft zeker 11.000 klimaatspijbelaars naar Brussel gelokt. Naast scholieren, waren ook veel studenten van de partij. Volgende week vindt er opnieuw een klimaatmars plaats in de hoofdstad. Die zal bijgewoond worden door de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16), meldt Youth for Climate.

Het enthousiasme blijft groot bij de klimaatjongeren. Volgens de politie namen 11.000 mensen deel aan de betoging. Golven van gejuich gingen door de massa en iedereen bleek nog altijd “plus chaud que le climat”.

“We moeten niet elke keer met 30.000 zijn, maar we moeten wel de druk blijven opvoeren”, zegt boegbeeld Anuna De Wever.

Langs de kant stonden weer heel wat volwassenen stil om een foto te maken van de klimaatbrossers en om hen aan te moedigen met duidelijke boodschappen als “houd vol”.

Mark Baert

De bewering van CD&V-voorzitter Wouter Beke dat het klimaatdebat door extreemlinks gekaapt wordt, vindt De Wever “van de pot gerukt”. “Het is normaal dat er veel linkse mensen bij zitten, want zij geven om het milieu. Maar dit is het meest globale onderwerp ooit dus het maakt niet uit of je rechts, liberaal of conservatief bent.”

Dit is het meest globale onderwerp ooit dus het maakt niet uit of je rechts, liberaal of conservatief bent

“Gisteren heb ik een gesprek gehad met de nieuwe Vlaamse minister (van Milieu, nvdr.) Koen Van den Heuvel en daar was ik heel tevreden over. Ik zag bij hem dezelfde frustratie als bij mij zag en hij begrijpt dat de situatie urgent is”, aldus De Wever, die zegt dat ze wil blijven verder gaan met de marsen.

Mark Baert

De klimaatbetoging vertrok om 11 uur aan het Noordstation en eindigde aan het Zuidstation. Volgende week komen de jongeren opnieuw op straat in de hoofdstad. Ook het Zweedse klimaatmeisje Greta Thunberg (16) zal aan die mars deelnemen, zegt Kyra Gantois van Youth for Climate. Thunberg verwierf wereldwijde bekendheid door haar wekelijks klimaatprotest voor het Zweedse parlement. 

“Uiteraard zijn we heel erg tevreden met haar komst”, reageert Anuna De Wever. “Zij ligt uiteindelijk aan de basis van de beweging.” Met de komst van Thunberg hoopt Youth for Climate opnieuw op een grote opkomst. De zevende Brusselse klimaatmars gaat volgende week om 13 uur van start aan het Noordstation.

Ook voortrekker Anuna De Wever is opnieuw van de partij.
Mark Baert Ook voortrekker Anuna De Wever is opnieuw van de partij.
EPA

In de uitgestrekte massa sierden vandaag oppnieuw heel wat borden met originele slogans de lucht: “Hop met de geit, waar is mijn beleid?”, “straks verbrand ik mijn reet op deze planeet”, “don’t be selfish, save the shellfish”, “red onze bossen, dan zullen wij niet brossen”, “may the forest be with you” of in thema van valentijn: “ik heb vandaag een date met mijn toekomst”, waren enkele van de slogans.

Tussen de betogers werd ook oma van vijf en ex-politica Mieke Vogels gespot. “De politici moeten wakker geschud worden, want er is nog geen ‘sense of urgency’. De jongeren schoppen tegen het geweten van de ouderen en de politici en daar wil ik aan meedoen. De politici kunnen niet zeggen dat er geen draagvlak is. Dat moet je als politici zelf creëren”, zegt Vogels.

Mark Baert

In de mars stapten ook honderden Leuvense studenten mee. “Voor de betoging van volgende week donderdag gaan we nog actiever mobiliseren”, klinkt het bij Kenny Van Minsel. Hij roept als voorzitter van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie (LOKO) op om dan massaal met de fiets van Leuven naar Brussel te trekken. 

Students for Climate gaat nog verder en wil dat het volgende klimaatakkoord ook sociaal rechtvaardig is. “Een vlakke brandstofverhoging bijvoorbeeld treft enkel de sociaal zwakkeren”, zegt Students for Climate-oprichter Bakou Mertens. “Vanaf volgende week gaan we in elke studentenstad debatten houden over mogelijke oplossingen. We zullen hier ook over stemmen om zo een algemeen beeld te krijgen van wat er leeft en hoe het wordt gedragen.”

Niet alleen in Brussel, ook in Diest is betoogd voor een meer doortastend klimaatbeleid. Volgens de lokale politie namen 1.200 leerlingen en leerkrachten van de scholen van de Prins en KSD deel aan de mars. Het initiatief ging uit van een tiental leerlingen van beide scholen. Een delegatie gaf na afloop op het stadhuis een brief met voorstellen af aan burgemeester Christophe De Graef en schepen Rick Brans (Open Diest).

Mark Baert

In Tervuren hielden zo'n tweehonderd scholieren van het Koninklijk Atheneum een klimaatmars. In een toespraak drong een van de initiatiefnemers aan “op een echte verandering in het beleid”. De manifestanten droegen borden mee met slogans zoals ‘smeltend ijs alleen in mojito’ en ‘dit is niet oké, dieren lijden’.

Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert
Mark Baert215 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • nicole degens

  Ik vraag mij af waar die ouders van die jonge kinderen, die te voet kwamen uit Gent, waren. Hoe onverantwoord was dit? Als er iets met die gastjes gebeurd staat heel het land weer in rep en roer en moeten al de hulpdiensten opdraven.

 • diane colman

  Stoppen dat boeltje... die kleine aapjes doen het alleen maar voor de lol.. het grote probleem is de bevolkings explosie in gans de wereld.

 • Fatima De Clercq

  Is er ondertussen al iemand die weet hoe je zonnepanelen die versleten zijn recycleert? Is er ondertussen al een politieker die durft te zeggen dat we met teveel mensen zijn?

 • LUC VAN DER VEKEN

  @Walter De Vuyst, daar zou ik niet zo zeker van zijn. Deze betogingen worden gestuurd door linkse ratten. En voor mijn part: elke brosdag op de school: 1 dag meer les vanaf 1 juli. Maar nee, dat gaat niet omdat ze reeds de laatste 2 dagen wegblijven v/d school omdat de vliegtuigreizen dan goedkoper zijn!

 • Peeters Freddy

  Het is toch overduidelijk dat Anuna De Wever steeds in de belangstelling wil staan. Het klimaat zal haar worst wezen want ze maakt jaarlijks 10 vliegreizen met haar moeder.