Zeiltocht Anuna De Wever richting Zuid-Amerika verloopt niet probleemloos: boot noodgedwongen aangelegd

Adélaïde Charlier, Josefien Hoerée en Anuna De Wever
KVDH Adélaïde Charlier, Josefien Hoerée en Anuna De Wever
Anuna De Wever vertrok vorige week woensdag vanuit Amsterdam samen met een dertigtal jonge klimaatactivisten van Youth for Climate Belgium per zeilboot naar Zuid-Amerika, waar ze de klimaatconferentie COP25 in Chili zullen bijwonen. De tocht verloopt echter niet zonder problemen. Er is iets stuk aan het waterzuiveringssysteem, waardoor het schip is aangelegd in Frankrijk. Dat meldt Katrien Van der Heyden, de moeder van Anuna, aan onze redactie.

De overzeese reis richting Zuid-Amerika loopt niet bepaald van een leien dakje voor de klimaatjongeren, onder wie Anuna De Wever (18), haar oudere zus Josefien Hoerée (23) en Adélaïde Charlier (18) van Youth For Climate Belgium. De zeilboot Regina Maris kampt met een probleem aan het waterzuiveringssysteem. “Het schip is even aangelegd (onvoorzien) in Brest. Ze moeten een nieuw onderdeel oppikken. Het is nog niet duidelijk hoe lang ze aanleggen en of ze van het schip af kunnen”, aldus Van der Heyden. 

“Op de boot stelt iedereen het goed”, vervolgt moeder Van der Heyden. Maar de zeiltocht is zowel fysiek als mentaal een zware beproeving. “Adélaïde is de hele tijd zeeziek en tot nu toe is de zee enorm stormachtig geweest. Het enige wat ze dan kunnen doen is op het dek zitten en zich heel stevig vasthouden en de uren voorbij laten glijden”, klinkt het. “Ze hebben spierpijn doordat ze zich altijd schrap moeten zetten bij elke stap. Eens voorbij de Golf van Biskaje hopen ze in rustiger water te komen.” 

Zeilreis Youth for Climate Belgrium richting Zuid-Amerika.
KVDH Zeilreis Youth for Climate Belgrium richting Zuid-Amerika.

Duurzaam reizen

De klimaatactivisten zeilen in ongeveer zeven weken via tussenstops in Casablanca, Tenerife, de Kaapverdische Eilanden en Recife (Brazilië) naar hun bestemming Rio de Janeiro. De klimaatjongeren zullen er met natuurbeschermingsorganisaties en traditionele leiders, waaronder indianenchef Raoni, de aandacht vestigen op de rampzalige situatie van het regenwoud. Het laatste stuk van hun tocht verloopt per bus naar Chili, waar ze van 28 tot 30 november deelnemen aan de Youth Climate Conference in Valparaiso en vervolgens van 2 tot 13 december de COP25 in Santiago bijwonen.

De jongeren gaan per zeilboot omdat ze willen nadenken over duurzaam reizen. “Met de reis per zeilboot willen we ook de aandacht vestigen op de reflectie die we moeten maken over onze vervoerswijzen. Het aandeel van de luchtvaart zal verdubbelen en dat is geen stap in de goede richting”, zei Charlier eerder.
163 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Hendrik

  Deze zeiltocht gaat met alle problemen meer CO2 uitstoten Dus Anuna Stop ermee want wat je doet is niet goed voor het klimaat

 • raf janssens

  En die waterzuivering werkt op wind? Toch niet: op een dieselmotor van 365 pK en 2 dieselgeneratoren van respectievelijk 15 en 20 kW

 • raf janssens

  het defecte onderdeel is van nederland naar brest gebracht met het vliegtuig .en nu blijkt het defecte onderdeel de filters van het koffiezet apparaat te zijn geweest .ja zonder koffie kan de dag niet beginnen hé .komaan hé wie geeft dat ding nu nog een platform om in de gazet te komen zeg

 • Bob(Robert) Bruyland

  Rekeningzeilen invoeren zou veel oplossen voor het klimaat,die boot gaat meer diezelen dan zeilen .

 • Ludo Van Genechten

  Zeeziek en spierpijn na 3 dagen, ze zien wel echt af voor het milieu. Maar welke journalist durft op zoek te gaan naar de kostprijs van dit reisje en waar het geld van komt om dit te betalen?