Zeebrugge is het kneusje van de kust: N-VA wil vakantiehuisjes op het strand en een zwembad

Een simulatiebeeld van een van N-VA's plannen: een zwembad op het strand dat in de zomer kan worden omgebouwd tot schaatspiste.
Benny Proot Een simulatiebeeld van een van N-VA's plannen: een zwembad op het strand dat in de zomer kan worden omgebouwd tot schaatspiste.
N-VA Brugge lanceert het idee om strandhuisjes te bouwen op de Westelijke Strekdam van de haven van Zeebrugge. Het is maar een van de vele voorstellen die de partij lanceerde om Zeebrugge-Bad aantrekkelijker te maken.

Zeebrugge wordt steeds meer het kneusje van de Belgische kust. Er is amper nog horeca, er is leegstand en er valt weinig te beleven, ondanks bijvoorbeeld het evenementenplatform op het strand. Best vreemd, want Zeebrugge is nochtans vlot te bereiken met de wagen en zelfs met de trein, die een stopplaats heeft op een zucht van het strand.

N-VA Brugge wil het anders en pakt uit met een plan rond vier thema's: omgeving, sport & ontspanning, wateractiviteiten en evenementen. Het opvallendste voorstel is het idee om vakantiehuisjes te bouwen op de Westelijke Strekdam van de haven van Zeebrugge. De partij haalt de mosterd in Cadzand waar een soortgelijk model te zien is.

Volgens de partij ligt daar een toeristisch-recreatieve troef en zal er heel wat interesse zijn om te gaan slapen en te ontwaken met een uniek zicht op zee. N-VA wil daarvoor in gesprek gaan met het havenbestuur. Daar schrikken ze nogal op van het idee en onthouden ze zich liever van commentaar tot er iets concreet op tafel ligt. Volgens de haven is er stedenbouwkundig wel een probleem, zowel op de strekdam zelf, als er net voor. Het moet ook technisch haalbaar blijken.

N-VA vindt wel steun bij Open VLD. "Ik vind het idee van de strandhuisjes heel positief. Het zou iets uniek zijn aan de Vlaamse kust", aldus Mercedes Van Volcem (Open Vld). "Ikzelf ging al naar Cadzand, naar die strandhuisjes. De Nederlandse gemeente is uitgebouwd met visie en heeft de laatste jaren een stevige metamorfose ondergaan, Zeebrugge daarentegen ging achteruit", zegt Van Volcem die het positief vindt dat meerdere partijen achter hetzelfde doel staan. Ook N-VA ziet in Cadzand een goed voorbeeld van hoe een vrij zielloze kustgemeente wist uit te groeien tot een bruisende badstad.

Hoeveel het project van de strandhuisjes moet kosten is niet duidelijk, maar N-VA kijkt vooral in de richting van hogere overheden, subsidieprogramma's en privé-initiatieven. Niet enkel voor het project van de strandhuizen, maar ook voor andere initiatieven.

Schaatspiste

Daarnaast had N-VA nog enkele voorstellen, zoals de bouw van een zwembad op het strand dat in de winter kan omgevormd worden tot een schaatspiste. Een pak goedkoper is bijvoorbeeld de aanleg van een houten wandelpad tot aan de vloedlijn, een beachvolleybalveld, een kinderopvang, vuurwerk op 10 juli en/of een vrijstelling van de terrastaks om terug meer ondernemers aan te trekken. Ook Open Vld opperde al dergelijke ideeën, zoals pop-upbars of een pad tot aan het water.

"Ook de huidige coalitie ging een totaalplan opstellen. Dat werd gezegd aan het begin van de legislatuur, maar het is dode letter gebleken", aldus Pol Van Den Driessche (N-VA).

'Jump', op de zeedijk in Zeebrugge, werd deze week opgedoekt.
Benny Proot 'Jump', op de zeedijk in Zeebrugge, werd deze week opgedoekt.