Ze blussen brandje en vertrekken naar huis. Dag later zit er groot gat in Westerstaketsel Oostende

Bart Boterman
Werkmannen die bezig zijn met de renovatie van het Westerstaketsel in Oostende, moesten even slikken vanmorgen. Nadat ze gisteren zelf een klein brandje blusten en naar huis vertrokken, troffen ze vanmorgen een groot smeulend gat aan.


"In het kader van de renovatie van het staketsel waren werklieden gisteravond bezig aan het zagen in het houtwerk, met behulp van een slijpschijf. Er was gisteravond al een klein brandje ontstaan door de hitteontwikkeling tijdens het zagen. De werklieden hebben het toen zelf geblust", vertelt kapitein Dries Van Der Veken van brandweerpost Oostende.  Maar wellicht gebeurde dat niet grondig genoeg en bleven nog enkele minuscule brandhaardjes over in het hout. "Door de strakke wind van afgelopen nacht begon het vuur steeds verder op te laaien. Toen de werklieden deze morgen terug het werk zouden aanvatten, merkten ze een groot smeulend gat op. Het blussen was niet eenvoudig, gezien het vuur diep in de balken doorgedrongen was. Uiteindelijk hebben we een twintigtal vierkante meter hout weggenomen samen met de renovatiefirma", aldus Van Der Veken. Het meeste hout diende toch vervangen te worden, dus van grote schade is weinig sprake. Het leverde wel een spectaculair beeld op.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Kempeneer

  Dit is tropisch hardhout, dat kan inderdaad bij en zeker bij verwering binnenin zachtjes doorbranden, de nog aanwezige harsen/oliën helpen daarbij. Omdat het waterafstotend is zal zo'n inwendige brand moeilijk te blussen zijn. De gebrande stukken in het vervolg ineens wegnemen...

 • Tom Lloybregids

  Als de economie maar draait dat is het voornaamste toch.

 • Paul Boutsen

  Schijven in hout, moet kunnen, maar ik zou het niet doen. Wie heeft ook alweer de firma aangesteld voor de werken te doen? Oostende? Ja...nu begrijp ik het.

 • David Soetewey

  En firma's die wel het juiste gereedschap gebruiken , en wel een brandwacht voorzien tot meerdere uren na een brand waren zeker te duur in de openbare aanbesteding.

 • Jonas Van snee

  Diamant zagen gebruik je niet voor hout.... Of ben je van plan om altijd een nieuwe te kopen