Zaventem en Antwerpen draaischijven drugshandel

Jaarlijks arriveren via Belgische havens en luchthavens naar schatting 60 ton cocaïne en 30 ton heroïne, vooral bestemd voor buurlanden. Dat staat in het International Narcotics Control Strategy Report over drugshandel van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken.

Afrika
Het aantal drugskoeriers dat vanuit Afrika op de luchthaven van Zaventem aankomt, is het voorbije jaar sterk gestegen. In de loop van 2007 werden er 116 onderschept, zo meldt het rapport.

Cocaïne
"De hoeveelheid cocaïne die in beslag werd genomen op de luchthaven is goed voor een vierde van de totale hoeveelheid in beslag genomen cocaïne." Zaventem wordt ook meer en meer gebruikt om crimineel geld, mogelijk afkomstig uit de drugshandel, binnen te smokkelen.

Antwerpen
Antwerpen is dan weer de favoriete haven voor misdaadorganisaties die Zuid-Amerikaanse cocaïne naar Europa smokkelen. Volgens het rapport "is het bewezen dat werknemers van de Antwerpse haven betrokken zijn bij de ontvangst en het uitladen van cocaïne".

60 ton
In een vorig verslag stelde het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken dat jaarlijks naar schatting 16 ton cocaïne via de Antwerpse haven passeert. "Maar het reële cijfer ligt aanzienlijk hoger, misschien in de buurt van 60 ton", stelt het jongste rapport.

Colombia
De stroom van cocaïne naar België wordt gecontroleerd door Colombiaanse organisaties, die hun handlangers hebben in Afrika en in België. Het rapport wijst ook op het gevaar van de telefoonwinkels, die vaak als illegale bankkantoren fungeren. (belga/mvl)