Zakenman Pierre Bocquet lijkt Belgische spil in 'offshore leaks'

Ongeveer 400 Belgische namen staan er op de lijst van offshore-bedrijven en particulieren die gebruik maken van belastingparadijzen als de Maagdeneilanden of de Cookeilanden die gisteren aan het licht kwam. Geen grote namen, al zijn er opvallend genoeg heel wat te verbinden met ex-Tractebel-crisismanager en zakenman Pierre François Bocquet. Dat schrijft Le Soir.

Bocquet, in de jaren 1979-1981 nog verbonden als stafmedewerker aan het kabinet van toenmalig premier Wilfried Martens, werkt sinds 1991 met zijn eigen consultingbedrijf, Lancaster Invest/Lancaster Associates dat zich profileert als kenner van de Centraal-Europese regio, Kazachstan en Turkije. In die hoedanigheid ging hij in 1999 aan de slag als crisismanager voor nutsbedrijf Tractebel om het bedrijf te adviseren rond de jarenlange investeringen in een Kazachse mammoetgaspijp. Een jaar later vertrok het bedrijf uit Kazachstan.

Kort nadien barstte de bom: het Brusselse parket kreeg lucht van malversaties bij Tractebel en ondervroeg Bocquet. De zeer gedetailleerde verklaringen van Bocquet aan onderzoekrechter Van Espen over al wat er volgens hem met de investeringen van Tractebel in het Kazachse project was fout gegaan waren zeer bezwarend voor de drie partners van Tractebel in dat avontuur, maar ook voor Tractebel zelf. Het bedrijf zou 55 miljoen dollar aan smeergeld betaald hebben om de gaspijplijn te kunnen exploiteren. Bocquet sprak nadien ook van smeergeld in Oman en Peru.

Toen het onderzoek vorderde werd ook Bocquet zelf in verdenking gesteld, al hield hij altijd zijn onschuld staande. Tractebel liep uiteindelijk een recordboete van 6 miljard frank op.

"Belasting vermijden natuurlijk"
In het dossier van offshoreleaks, zo ontdekte Le Soir, komt de naam van Bocquet nu voor bij vijf vennootschappen, onder meer bij de fiduciaire Portcullis TrustNet. Dat is één van de belangrijkse vehikels die Belgen gebruiken als ze offshorestructuren willen opzetten. Bij Caspian Energy Resources verstopten de Italianen van Eni zich dan weer achter Bocquet om een energietransactie verborgen te houden.

Bocquet bevestigt aan Le Soir dat de data, namen van associés en juristen, intermediaire bedrijven en offshorebedrijven met betrekking tot zijn constructies correct zijn. De consultant, die van het oprichten van offshore bedrijven een van zijn beroepsspecialiteiten maakte, zegt dat ze legaal waren.

Doelstelling van die bedrijven? "Belasting vermijden, natuurlijk", geeft Bocquet toe. "Belgische vermogens die nooit aangegeven werden, verhuizen, of ervoor zorgen dat sommen verworven in het buitenland niet terugvloeien naar België."

Diamantairs
Los van Bocquet valt het op dat er een aantal Antwerpse diamantairs opduiken in 'offshore leaks'. Le Soir lost één naam: Manoj Mehta van de bekende diamantairsfamilie Mehta uit India. Hij is volgens het dossier betrokken bij de offshore vennootschap Red House Finance die hij blijkbaar oprichtte op de Britse Maagdeneilanden met hulp van de Singaporese vestiging van de Zwitserse bank UBS.

De diamantsector wil voorlopig niet reageren, maar in De Standaard zegt Axel Haelterman, advocaat van het Antwerp World Diamond Center, wel dat hij niet echt verbaasd is dat er diamantairs op de lijst staan. "Het gaat om een wereldwijd product waarmee miljarden gemoeid zijn. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat die Indiase families overal ter wereld rekeningen hebben. In principe moeten ze helemaal niet naar België komen. Als "onze" diamantairs op de lijst voorkomen, dan betekent dat tenminste dat Antwerpen nog meetelt als diamantcentrum." Hij benadrukt dat een rekening op een exotisch land niet per se betekent dat er fraude aan de gang is.