Zakenclub krijgt lening van 800.000 euro van Vlaamse regering, en betaalt die terug met lidkaart voor ministers

De Vlaamse regering kent de Vlaamse zakenclub De Warande een renteloze lening toe.
Google Street View De Vlaamse regering kent de Vlaamse zakenclub De Warande een renteloze lening toe.
De Vlaamse regering kent de Vlaamse zakenclub De Warande opnieuw een renteloze lening van 800.000 euro toe. De Warande betaalt die af door de Vlaamse ministers en enkele tientallen kabinetschefs en topambtenaren een lidmaatschapskaart te geven, schrijft De Tijd.

De vzw De Warande is een Vlaamse zakenclub die evenementen organiseert om de Vlaamse aanwezigheid in Brussel te versterken.

Het is niet voor het eerst dat Vlaanderen De Warande geld toestopt. Bij de oprichting in 1987 kreeg de zakenclub een renteloze lening van 30 miljoen frank (omgerekend 750.000 euro) om haar gebouw in Brussel, het statige Hotel Empain aan het Warandepark, te renoveren. Die som moest normaal na vijf jaar worden terugbetaald, maar de regering heeft de lening keer op keer verlengd.

'Dit is een voorafbetaling op het lidmaatschap dat hoge Vlaamse ambtenaren wordt toegekend'

Gedelegeerd bestuurder Katja Borgerhoff

'Rijkemansclubje'

Op die gulle regeling kwam enkele jaren geleden scherpe kritiek in het Vlaams Parlement. Verschillende parlementsleden hekelden dat de regering in tijden van besparingen een 'schaamteloze' lening gaf aan een 'rijkemansclubje', en die dan feitelijk zelf terugbetaalde door lidmaatschappen aan te kopen.

De renteloze lening wordt namelijk vereffend door jaar na jaar het Warande-lidmaatschap van 50 à 60 Vlaamse ministers, kabinetschefs en topambtenaren aan te rekenen. Eind vorig jaar werd zo de laatste schijf van 20.000 euro afgeboekt en was de lening na 30 jaar afbetaald.

De Vlaamse regering kent de vzw nu een nieuwe renteloze lening toe voor een periode van twintig jaar. Gedelegeerd bestuurder Katja Borgerhoff zegt in De Tijd dat het niet om een renteloze lening gaat. "Dit is een voorafbetaling op het lidmaatschap dat hoge Vlaamse ambtenaren wordt toegekend. Wij zijn voor hen het verlengde van hun kantoren en ontmoetingsplaatsen geworden".
648 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos jansen

  waar blijft mijn GRATIS lening?Ik stem voor Vlaams Blok

 • DIRK VAN DESSEL

  Op ONZE kosten van Belastingbetalende Burgers, die constant moeten inleveren op alles en nog wat ! " (Electorale) wraak is zoet"

 • Ronny Ooijen

  Show us the lidkaart heren De Wever,Bourgeois en Francken.Transparantie vinden jullie toch zo belangrijk of niet?Of is het net zoals met vrije meningsuiting alleen als het jullie uit komt?Een bende schijnheiligen die niet VOOR maar VAN het volk leven.

 • Eddy van Dorst

  Enkel nog VLAAMS BLOK

 • Jean Luc Buttiens

  Ik denk dat Bourgeois niet beseft wat de mensen denken als ze hem zien . Maarja , sommigen zijn tevreden met hun betaalde vrienden. Iedereen gelukkig op zijn manier.

Video