Zaakvoerder slachthuis Verbist moet zich verantwoorden voor dierenmishandeling

Joke Couvreur
Voor de correctionele rechtbank van Ieper is het proces gestart van Animal Rights tegen slachthuis Verbist in Izegem. De zaakvoerder en het slachthuis worden vervolgd voor inbreuken op de hygiëne en het dierenwelzijn. "We willen dierenmishandeling niet ongestraft blijft", aldus Animal Rights.

Vandaag werd een conclusiekalender opgesteld die de partijen toelaat te reageren op de tenlasteleggingen. Pas op 23 maart wordt de zaak ten gronde behandeld.

De twee beklaagden, het slachthuis en de zaakvoerder, worden vervolgd voor een resem aan klachten. "Het gaat niet enkel om dierenmishandeling maar ook om tal van inbreuken op de hygiëne, vastgesteld door het FAVV", aldus advocaat Anthony Godfroid. "Meestal krijgt een slachthuis hiervoor een boete. Omdat het echter een wederkerend probleem was bij Verbist werd dit doorgegeven aan het parket. Dankzij de beelden die Animal Rights maakte, komen deze oude zaken nu ook op de rol. Het gaat dus om een erg dik dossier."

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights verspreidde twee jaar geleden undercoverbeelden waarop te zien was hoe dieren met een elektrische prikkelaar bijeengedreven werden. Daarnaast werkte het fixatietoestel niet naar behoren en werden dieren soms onverdoofd geslacht. Animal Rights stelt zich burgerlijke partij in de zaak. "Wij hopen op strenge bestraffingen. Pas wanneer er zware sancties worden opgelegd, zal dit soort dierenleed ophouden", zegt Els Van Campenhout van Animal Rights.

De dierenrechtenorganisatie stelt zich ook burgerlijke partij in een zaak tegen een Tielts slachthuis. Ook daar werden undercoverbeelden gemaakt van wanpraktijken. Die zaak komt voor op 25 november.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emil ledure

  Dirk Van Dessel !! Om lezen bent u er mee eens dan ze zo de dieren mishandelen. Of werkt u daar?????

 • Hugo BAVRE

  Dirk Van Dessel, het gaat hier om misdrijven vastgesteld op heterdaad. Wanneer u iemand ziet stelen, gaat u dan eerst vragen of je hem/haar mag filmen?

 • Peggie Van Audenhove

  Robert Gerts dat denk ik niet dat dieren door ritueel slachten - hoewel ik daar ook absoluut tegen ben - meer afzien dan in slachthuizen, waar ze doelbewust worden gefolterd en gemarteld en hun lijden eindeloos wordt gerekt door perverselingen die er werken. En dat zou niet mogen, maar het wordt gedoogd door de directie van de slachthuizen en er wordt niet gescreend bij de aanwerving van personeel. Een dier wordt gewoon beschouwd als een voorwerp en met geen enkel respect behandeld.

 • ROBERT GERTS

  Ik ben er 100% zeker van, dat het er in elk slachthuis zo aan toe gaat! Nog maar bij het op de kamion laden, worden dieren seslagen, gestampt enz. Maar dan haal ik ook het ritueel slachten boven dat moet stoppen!! Die dieren zien nog harder af als in een slachthuis!!

 • veerle ballegeer

  Nogal terecht en hopelijk krijgen ze een superzware straf!! Ik zag gisteren de beelden in het nieuws en werd er op zijn minst gezegd misselijk van. Hoe kan je nu een dier, zelfs eentje dat voor consumptie bedoeld is, zo behandelen?? Dat is gewoon crapuleus!