Zaakvoerder Pamperbox.be zit in de cel: gedupeerden kunnen online klacht indienen

rv
De 30-jarige zaakvoerder van de websites pamperbox.be en luierbox.be zit in de cel. De man bood via de sites jaarabonnementen aan voor maandelijkse leveringen van luiers tegen een voordelige prijs. Klanten plaatsten bestellingen, maar kregen die nooit geleverd. Eind vorige maand was het aantal klachten tegen het bedrijf gestegen tot meer dan 1.500.  Gedupeerden kunnen in samenspraak met de FOD Financiën en het parket een online klacht indienen.

De man uit Herent is maandag opgepakt en werd een dag later voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Deze hield hem aan wegens oplichting, zo meldt het parket van Vlaams-Brabant afdeling Leuven. De dertiger verschijnt morgen voor de raadkamer. De FOD Economie  diende eerder klacht in tegen hem.

Sinds het einde van het jaar 2016 liepen er bij het online meldpunt van de FOD Economie honderden meldingen binnen van klanten die geen luierboxen ontvingen. Ook via consumentenorganisaties en verschillende mediakanalen werden klachten over het bedrijf vernomen. De man wordt verdacht van oplichting en inbreuken op het economisch wetboek.

Formulier voor gedupeerden

De FOD Financiën richt zich ook tot gedupeerde gezinnen. Mensen die de luierboxen bestelden en na betaling geen correcte leveringen ontvingen, kunnen zich registreren als benadeelde persoon in het strafonderzoek.

De FOD Economie heeft in samenwerking met het parket en de onderzoeksrechter een online formulier 'benadeelde persoon' ontwikkeld. Als u dit invult, wordt u op de hoogte gehouden van de vooruitgang van het gerechtelijk onderzoek. Het is dus niet nodig om nog bijkomend klacht in te dienen bij de politie.

U moet zich aanmelden bij het online meldpunt van de FOD Economie op meldpunt.belgie.be. Onder de categorie 'tegenpartij is een onderneming' kiest u de rubriek 'verkeerde/geen levering'. Nadat u de melding en al uw gegevens hebt ingevuld, krijgt u een automatische mail met advies. Later krijgt u een tweede mail waaraan als bijlage het formulier 'benadeelde persoon' is toegevoegd. Dit formulier moet u opslaan op uw computer, invullen en terugmailen naar het emailadres benadeeldepartijluierverkoop@economie.fgov.be. De FOD Economie zal alle formulieren bezorgen aan het parket van Leuven.

De personen die zich voordien al geregistreerd hebben bij het meldpunt van de FOD Economie zullen de mail met het 'formulier benadeelde persoon' automatisch ontvangen en moeten hun melding dus niet herhalen.