Zaak vader Jonathan Jacob opnieuw uitgesteld: "Dit is de schaamte voorbij"

Jan Jacob met advocaat Jef Vermassen (Archiefbeeld 21/05)
PHOTO_NEWS Jan Jacob met advocaat Jef Vermassen (Archiefbeeld 21/05)
De raadkamer in Antwerpen heeft de zaak van Jan Jacob opnieuw voor onbepaalde tijd uitgesteld. De toenmalige directeur en de psychiater van Broeders Alexianen in Boechout en de politiecommissaris van de zone Minos hebben zoals verwacht om bijkomend onderzoek gevraagd. "Dit is de schaamte voorbij. Er wordt geen rekening gehouden met menselijke gevoelens", reageerde vader Jacob.

Zijn zoon Jonathan (26) overleed op 6 januari 2010 in een politiecel in Mortsel na een tussenkomst van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie van Antwerpen. Hij was daar beland, nadat het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen in Boechout geweigerd had van hem op te nemen.

Vader Jacob bezorgde camerabeelden uit de cel aan het reportageprogramma 'Panorama'. Het BBT diende in mei 2013 klacht met burgerlijke partijstelling in en vader Jacob werd een jaar later in verdenking gesteld wegens misbruik van zijn inzagerecht in het strafdossier.

Het parket van Antwerpen wil de man echter niet vervolgen. Toen de zaak in november 2014 een eerste keer voor de raadkamer kwam, werd ze al eens onbepaald uitgesteld, omdat de advocaat van het BBT toen bijkomend onderzoek vroeg.

Panorama
KOS

Tweede uitstel

Vandaag volgde een tweede uitstel omdat nu ook de toenmalige directeur en de psychiater van Broeders Alexianen in Boechout en de politiecommissaris van de zone Minos bijkomende onderzoeksdaden vragen. Zij hadden een zevental weken geleden - vlak voor het proces over de dood van Jonathan Jacob van start ging - ook klacht ingediend tegen Jan Jacob.

"Ik begin het stilaan beu te worden. Onze zoon is nu al vijf jaar dood. Wanneer gaat dat hier eindigen? ", zei vader Jacob. Het is nu aan de onderzoeksrechter om te beslissen of er bijkomend onderzoek moet gebeuren. Het parket blijft intussen bij zijn standpunt en vordert nog altijd de buitenvervolgingstelling.

"Ik begin het stilaan beu te worden. Onze zoon is nu al vijf jaar dood. Wanneer gaat dat hier eindigen?"

Jan Jacob