Zaak-Nemmouche uitgesteld naar 25 januari

Mehdi Nemmouche werd een week na de aanslag in Brussel opgepakt in Marseille. Volgens zijn advocaten is hij betrokken bij de schietpartij in het Joods Museum, maar was hij niet de schutter.
rv Mehdi Nemmouche werd een week na de aanslag in Brussel opgepakt in Marseille. Volgens zijn advocaten is hij betrokken bij de schietpartij in het Joods Museum, maar was hij niet de schutter.
De Brusselse raadkamer zal op 25 januari beslissen welke verdachten moeten terechtstaan voor de aanslag op het Joods Museum, op 24 mei 2014. Het federaal parket heeft gevraagd om twee verdachten, Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, door te verwijzen naar het assisenhof en de derde verdachte Mounir Atallah, buiten vervolging te stellen. Eén van de burgerlijke partijen vraagt dat ook die derde verdachte zou doorverwezen worden. Als het tot een assisenproces komt, zou dat een primeur zijn in België, het eerste assisenproces voor een terroristische moord.

De aanslag op het Joods Museum eiste vier mensenlevens. Het koppel Israëlische toeristen Emanuel (54) en Miriam (53) Riva en de 66-jarige Française Dominique Chabrier, vrijwilligster in het museum, stierven ter plekke. De 25-jarige museummedewerker Alexandre Strens overleed op 6 juni.

Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt. Hij was onder meer in het bezit van wapens die sterk leken op de wapens die gebruikt waren bij de aanslag, munitie en een vlag van terreurgroep IS. Nemmouche heeft tot op heden nog geen enkele verklaring afgelegd tegenover de Belgische speurders. Volgens zijn advocaten is de man wel betrokken bij de aanslag, maar was hij niet de schutter.

In de loop van het onderzoek werden nog twee andere verdachten onder aanhoudingsbevel geplaatst, Nacer Bendrer en Mounir Atallah, maar zij werden na verloop van tijd vrijgelaten. Midden januari 2015 werd ook een opsporingsbericht voor een vierde mogelijke verdachte verspreid, een man die enkele dagen na de aanslag gefilmd is in het gezelschap van Nemmouche. Die man is nog steeds niet geïdentificeerd.

Videobeelden

Niet alleen het federaal parket stuurt aan op een assisenproces, ook de burgerlijke partijen en de verdediging van Nemmouche zelf pleiten daarvoor. De advocaten van Mehdi Nemmouche herhalen intussen dat hun cliënt pas een verklaring zal afleggen op het assisenhof zelf maar dat hij niet de schutter is. Ze verwijzen daarvoor onder meer naar de videobeelden van de aanslag en het opsporingsbericht dat over de aanslag verspreid werd.

Op de originele videobeelden is duidelijk te zien dat de schutter een zonnebril draagt. Op de foto's die voor het opsporingsbericht gebruikt zijn, is die zonnebril plots verdwenen. Ik maak me sterk dat de jury zoiets niet zomaar zal accepteren

Sébastien Courtoy, advocaat van Mehdi Nemmouche

"Op de originele videobeelden is duidelijk te zien dat de schutter een zonnebril draagt", zegt meester Sébastien Courtoy. "Op de foto's die voor het opsporingsbericht gebruikt zijn, is die zonnebril plots verdwenen. We hebben daar al herhaaldelijk vragen over gesteld, maar nooit een bevredigend antwoord gekregen. Ik maak me sterk dat de jury zoiets niet zomaar zal accepteren."

Als de raadkamer beslist dat het tot een assisenproces moet komen, zal het dossier eerst doorverwezen worden naar de kamer van inbeschuldigingstelling, die dan definitief moet oordelen over de doorverwijzing.

Hersentumor

In september lieten de advocaten van Mehdi Nemmouche weten dat hun cliënt waarschijnlijk een hersentumor heeft en zijn proces mogelijks niet zal kunnen bijwonen. Daar is intussen verandering in gekomen.

"Hij is er nu iets beter aan toe en zal het proces waarschijnlijk kunnen bijwonen", zegt meester Henri Laquay. "Wat niet betekent dat er met hem niets mis is. Hij heeft al een hele reeks onderzoeken ondergaan en moet er nog een reeks andere ondergaan. Zo moet hij binnenkort een MRI-scan ondergaan. Dat soort onderzoeken worden niet uitgevoerd als de dokters vermoeden dat er niets aan de hand is."

Mehdi Nemmouche verbleef lange tijd in de gevangenis van Brugge, maar werd in oktober overgebracht naar de gevangenis van Leuze-en-Hainaut.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.