Zaak Mawda: reconstructie met chauffeur moet uitsluitsel geven over politiekogel

BELGA
Nog voor de grote vakantie gaat het parket van Bergen (Mons) een wedersamenstelling doen van de omstandigheden waarin de Koerdische peuter Mawda overleden is. Dat schrijft La Dernière Heure. 

Het tweejarige meisje werd in de nacht van 16 op 17 mei vorig jaar aan boord van een busje met verschillende transmigranten dodelijk geraakt door een politiekogel na een achttervolging door de ordediensten.
De Irakees die het busje bestuurde werd eind april aan ons land uitgeleverd. Het parket hoopt dat een wedersamenstelling in zijn aanwezigheid zal helpen om te bepalen of de politiekogel al dan niet opzettelijk was. Het ballistisch onderzoek heeft daarover geen uitsluitsel gebracht.

Omdat de parkeerplaats waar de dramatische feiten zich afspeelden, afgebroken is, zal "de wedersamenstelling elders plaatsvinden", aldus Ignacio de la Serna, procureur-generaal van Bergen. 
De advocaat van de ouders van Mawda, die in februari een verblijfsvergunning voor een jaar hebben gekregen die hernieuwbaar is, meent dat het onderzoek "dreigt herleid te worden tot een confrontatie tussen de bestuurder en de politieagent". 

Veel getuigen die in een gesloten centrum ondergebracht waren of een bevel hadden gekregen om het grondgebied te verlaten, zijn immers niet meer in België. "De ouders zullen zich schikken als het parket dat vraagt, maar voor hen zal het vreselijk zijn om de gebeurtenissen opnieuw te moeten beleven", aldus meester Benkhelifa.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gunter Verleyen

  80 km over de weg razen met die baby aan boord om de politie te ontlopen daarbij verschillende pogingen om de politiewagen te rammen, dat is opzettelijk!

 • Jo Bosman

  Nee . Jos verelst. De politie handelde niet uit wettige zelfverdediging want die peuter was geen gevaar voor hen. Diegene die schoot deed dat dus wel opzettelijk. Deze agent schoot vooraleer vragen te stellen. Hij wist ook dat er kinderen aan boord van dat voertuig waren. Dit is dus pure moord waar ze nu een draai aan willen geven.

 • Liesbeth Tippels

  De politie beweerde naar de voorbanden te mikken, maar schoten een kind door de achterdeur dood. Ook de dag van deze tragedie werd de verklaring van de politie al in twijfel getrokken en terecht overigens!

 • Jos verelst

  Nu worden ze helemaal gek ! De politie handelde terecht uit wettelijke zelfverdediging. De misdadigers hier zijn niet de politieagenten maar de buitenlanders die hier onrechtmatig aanwezig zijn, gestuurd en gebruikt worden door mensenhandelaars die er niet voor terugdeinzen zelfs de politie te belagen.

 • raf janssens

  Als je een agent probeert aan te rijden en die vuurt terug is dat niet opzettelijk, maar pure zelfverdediging. Of zitten er weer politieke motieven achter om te proberen de agent - en bij uitbreiding de politie - in een slecht daglicht te stellen? Bij mijn weten hebben we bij onze politie nog geen Amerikaanse toestanden waarbij men eerst schiet en dan vragen stelt, integendeel.