Zaak-Mawda: parket vraagt doorverwijzing drie betrokkenen, onder wie agent

De 2-jarige Mawda kwam om het leven door een politiekogel tijdens een mensensmokkeltransport.
Handout The Guardian De 2-jarige Mawda kwam om het leven door een politiekogel tijdens een mensensmokkeltransport.
In de zaak van het doodgeschoten Koerdische meisje Mawda zal het openbaar ministerie de verwijzing naar de correctionele rechtbank vragen van drie betrokkenen. Het gaat om de agent, de bestuurder van de bestelwagen en de smokkelaar.

De 2-jarige Mawda kwam om het leven door een politiekogel in de nacht van 17 op 18 mei 2018 bij een achtervolging op de E19/E42 in Maisières. De raadkamer van Bergen zal zich op 26 juni over de zaak uitspreken, waarbij drie mensen zijn betrokken.

De politieagent die het fatale schot loste, werd op 18 december 2019 beschuldigd van doodslag. De vermeende smokkelaar en de bestuurder van het voertuig waarin het meisje zat, worden beschuldigd van gewapend verzet en kwaadwillige obstructie van het verkeer met de dood van het kind als verzwarende omstandigheid. Omdat zij hun voertuig als wapen hadden gebruikt om de politie te ontwijken. Beiden werden in voorlopige hechtenis geplaatst in respectievelijk Nederland en Groot-Brittannië.

Het parket van Bergen bevestigt dat de doorverwijzing van de drie betrokkenen naar de correctionele rechtbank wordt gevraagd. Het bekrachtigt daarmee berichtgeving die Paris-Match eerder had gepubliceerd.

Lees ook: Agent die Mawda (2) doodschoot formeel in verdenking gesteld (+)
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim Salomon

  Voor doodslag moet je de intentie hebben om te doden. Dat is hier niet zo.

 • Mi Janssens

  De mensensmokkelaar die dat gezin naar hier haalde en de chauffeur die vluchtte en het kindje en het gezin als schild gebruikte dit zijn moordenaars. Arm kindje zo gebruikt worden door smokkelaars.

 • Arie Verwimp

  Politieagent deed gewoon zijn job...als die illegalen en de smokkelaar niet wilden stoppen is dat niet de fout van de agent he...politie heeft juist gehandeld..alleen spijtig dat daar een klein kindje de dupe van is geworden.

 • John snoeys

  Ja man ge moogt een controle ontwijken met illegalen en inrijden op de politie maar die moet zich dan laten doodrijden ws . Als t ene nie was gebeurt had niemand gewond of dood geweest maar alleen verzocht om t land te verlaten

 • victor vandesande

  Die agent heeft zijn job gedaan , punt uit. De enige schuldigen zijn de smokkelaars en de ouders.