Zaak-Jonathan Jacob wordt op 7 januari ingeleid voor rechtbank

Jonathan Jacob (1983-2010).
VRT Jonathan Jacob (1983-2010).
Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen wordt op 7 januari de zaak ingeleid over de dood van Jonathan Jacob (26), zo schrijft de krant Het Laatste Nieuws. De Antwerpse afdeling van het parket van Antwerpen bevestigt dat het om een agendazitting gaat, waarop de data bepaald zullen worden voor de eigenlijke behandeling van de zaak.

Elf beklaagden staan op het proces terecht: acht politiemensen van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), de commissaris van de politiezone MINOS die hen optrommelde en een directeur en een psychiater van het centrum Broeders Alexianen in Boechout.

Die laatsten hadden op 6 januari 2010 geweigerd om Jonathan Jacob op te nemen, nadat hij onder invloed van amfetamines van straat was geplukt. De twintiger stelde zich agressief op en belandde in een politiecel in Mortsel.

Het BBT van de lokale politie van Antwerpen werd erbij geroepen om hem in bedwang te houden, zodat een arts hem een kalmerend spuitje kon geven. De politionele tussenkomst verliep niet zonder slag of stoot en Jonathan stierf in de cel.

De politiemensen worden vervolgd, omdat ze zonder wettige reden opzettelijke slagen en verwondingen hadden toegebracht met ongewild de dood tot gevolg. De directeur en psychiater moeten zich verantwoorden voor schuldig verzuim.

Jonathan Jacob stierf op 6 januari 2010 in de cel van het politiekantoor van Mortsel.
BELGA Jonathan Jacob stierf op 6 januari 2010 in de cel van het politiekantoor van Mortsel.