Yves Leterme blijft twijfelen over burgemeesterschap

Yves Leterme.
BELGA Yves Leterme.
Oud-premier Yves Leterme ontkent dat hij het burgemeesterschap in Ieper opgeeft. Dat liet hij via burgemeester van Ieper Jan Durnez weten in een reactie op een interview dat Leterme gaf aan het Franstalige weekblad Le Vif, dat vrijdag verschijnt en waarin hij te kennen gaf te zullen verzaken aan het burgemeestersambt.

"We kunnen die berichten ontkennen. Hij heeft inderdaad al aangegeven dat hij twijfelt over het ambt. Maar we hebben geregeld contact hierover. Een beslissing zal wel nog niet eerstdaags vallen", aldus Durnez. Nochtans zou Leterme het roer eind dit jaar nog in handen nemen, maar dat lijkt niet meer waarschijnlijk gezien de krappe timing.

In 2012 liet de oud-premier de functie van burgervader van Ieper aan Jan Durnez, ook al was hij lijsttrekker van het kartel CD&V/N-VA. Leterme werkte toen nog bij de OESO in Parijs en achtte zijn functie niet verenigbaar met het burgemeesterschap. Een jaar later trok hij evenwel naar IDEA, het internationaal expertisecentrum voor Democratie, waar hij de functie van secretaris-generaal bekleedt.

De voorbije maanden gaf de Ieperling al vaker te kennen dat hij mogelijk zou afzien van het burgemeesterschap. Een terugkeer naar de nationale politiek achtte hij ook onwaarschijnlijk.