Yvan Mayeur houdt eer aan zichzelf en verlaat PS: "Ik blijf een partijloos socialistisch militant"

Belga
Voormalig burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur (57), stapt uit de PS. Dat bericht is onder meer bevestigd door Laurette Onkelinx, sinds februari 2013 voorzitter van de Brusselse PS-afdeling. Mayeur heeft niet gewacht op een beslissing van de partij, maar houdt de eer aan zichzelf. De Brusselse politicus stapte begin deze maand al op als burgemeester nadat hij in opspraak kwam in de zaak-Samusocial.

Met zijn vertrek is het Brusselse politieke kopstuk de ethische commissie, voornamelijk oud-politici van de Brusselse PS-federatie, voor. Die zou vandaag normaal een beslissing nemen over het lot van Mayeur en voormalig Brussels OCMW-voorzitster Pascale Peraïta. Verwacht werd dat de commissie zou beslissen de twee uit de partij te zetten, maar op die uitspraak heeft Mayeur dus niet gewacht. Hij bood per brief zijn ontslag aan (lees onderaan dit artikel wat daarin geschreven stond). Het is vooralsnog niet duidelijk of ook Peraïta ontslag heeft genomen.

Mayeur kwam onlangs in opspraak nadat bekend raakte dat hij hoge vergoedingen opstreek bij daklozenorganisatie Samusocial. Per zitpenning zouden de aanwezigen 140 euro op hun rekening mogen schrijven hebben, maar niet alle vergaderingen zouden daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Mayeur zou zo voor 16.800 euro aan zitpenningen ontvangen hebben voor zijn zitje in het bestuur van de vzw. Hij kondigde, na een hele hetze, op 8 juni uiteindelijk zijn ontslag aan als burgemeester.

Intussen vertoont Mayeur zich al een tijdlang niet meer in het openbaar. Hij zou zich naar verluidt in het Franse Chamonix bevinden. Hij was er ook vier dagen geleden niet bij tijdens de Brusselse gemeenteraad waar zijn ontslag en dat van Peraïta geofficialiseerd werd.

Ik heb wellicht fouten gemaakt. Ik betreur dat ten zeerste. Ik betreur ook dat ik me niet heb kunnen verantwoorden bij onze regionale autoriteiten

Yvan Mayeur in zijn ontslagbrief

"Verantwoordelijke beslissing"

Laurette Onkelinx, voorzitster van de Brusselse PS-federatie, vindt dat Yvan Mayeur door uit de partij te stappen een verantwoordelijke beslissing heeft genomen in het belang van alle militanten.

"Yvan Mayeur heeft in eer en geweten beslist dat hij ontslag moest nemen uit de PS. Hij heeft ethische fouten gemaakt, waardoor hij ontslag heeft moeten nemen als burgemeester van de stad Brussel. Vandaag meent hij dat zijn positie, ongeacht de beslissing van de interne ethische commissie, de partij alleen maar kan schaden", stelt Onkelinx in een reactie aan Belga. Ze zegt te beseffen "dat het een moeilijke beslissing was voor hem. Maar het gaat om een verantwoordelijke beslissing die in het belang van alle PS-militanten is genomen".

Lees verder onder de video.

De letterlijke ontslagbrief

Persagentschap Belga kreeg een kopie van de ontslagbrief van Mayeur. Het schrijfsel is gericht aan Jacquelaine De Baets, voorzitster van de ethische commissie bij de PS.


"Mijn liefste Jacqueline,


Hierbij vraag ik je om akte te nemen van mijn ontslag uit de Parti Socialiste. Het is met pijn in het hart dat ik je dit schrijf.

Ik ben een socialistisch militant. 
Ik was er steeds van overtuigd dat ik handelde in het belang van ons ideaal. In mijn afdeling en aan de basis, maar ook in de verschillende functies die ik heb mogen uitoefenen in het parlement, bij het Brusselse OCMW, in de openbare ziekenhuizen en bij de stad Brussel.

Samusocial, dat ik mee heb opgericht, heeft duizenden daklozen aan onderdak geholpen. We hebben driehonderd jobs gecreëerd in een moeilijke, sociale sector.

Ik heb wellicht fouten gemaakt. Ik betreur dat ten zeerste. Ik betreur ook dat ik me niet heb kunnen verantwoorden bij onze regionale autoriteiten.

Ik zou je willen vragen om mijn ontslag over te maken aan de commissie, die misschien ondanks alles toch zou moeten horen wat ik vorige week verteld heb aan de twee vertegenwoordigers.


Ik blijf een partijloos socialistisch militant."