Youth for Climate teleurgesteld: “Onze boodschap is niet overal in het land duidelijk gehoord”

De boodschap van Youth for Climate is niet overal in het land duidelijk gehoord, wat een "teleurstelling" is, maar ook "een reden tot ongerustheid omdat we weinig tijd hebben om te starten met de noodzakelijke overgang naar een koolstofvrije samenleving". Dat schrijft het platform maandagavond in een mededeling.

"Onze boodschap om de klimaatcrisis in het middelpunt van de aandacht van de politici te zetten, is niet overal gehoord. De verkiezingsresultaten in Wallonië en Brussel doen vermoeden dat er een mogelijkheid is om coalities te vormen die gevoelig zijn voor de klimaatvraagstukken. Dat is niet het geval in Vlaanderen, waar partijen die geen prioriteit geven aan klimaatverandering de verkiezingen hebben gewonnen", luidt het.

Hoop op Europees niveau

De beweging ziet niettemin hoop op Europees niveau. Op dat niveau is "de boodschap duidelijk gehoord en vertaald in de verkiezingsresultaten". "Het is des te belangrijker dat het Europees Parlement een belangrijk orgaan blijft om de transitie te starten en te leiden en om meer ambitieuze klimaatdoelen te stellen."

De organisatie zal na de examenperiode verder gaan met haar acties.
Volgens het Intergovernmental Panel on Climate Change, een organisatie van de Verenigde Naties, resten er nog minder dan 12 jaar om onomkeerbare klimaatverstoringen te vermijden en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Les 1; Hoe zit deze CO² in elkaar? Onze lucht bestaat uit: 78% stikstof (N), 21% Zuurstof (O), ongeveer 1% edelgassen en 0.038% koolstofdioxide (CO² ). Van die 0.038% CO² produceert de natuur zelf ongeveer 96%. Van hieruit volgt, dat de invloed van de 4% of 0.038%. Wat is 0.00152% CO², zou voor deze klimaatverandering verantwoordelijk moeten zijn?

 • Walter De Weirdt

  Het wil niet zeggen dat ge na twintig weken hard roepen de bevolking je mening kan opdringen. Problemen aankaarten kan iedereen, realistische oplossingen bieden is een ander paar mouwen...

 • Fons Casteels

  Wat een zelfoverschatting bij die organisatie. Hun boodschap kwam élke dag in élke krant, in élke nieuwsuitzending, in élk praatprogramma. Dat die enorme media-aandacht niet heeft geleid tot winst voor Groen, heeft twee grote oorzaken: het links programma van Groen (de aanval op bedrijfswagens, de vermogensbelasting), en het gebrek aan eerlijkheid bij Anuna en co (= het bewust verzwijgen van het prijskaartje van hun klimaatvoorstellen).

 • Michael Vranckx

  de mensen hadden het wel begrepen beter en proper milieu/ klimaat kosten nu eenmaal geld en dan stikken de mensen nog liever in hun eigen uitstoot.Enkel als men er geld kan aan verdienen doen ze mee, zie maar naar de zonnepanelen maar later als ze nergens meer kunnen komen met hun auto en zelf aan de zuurstoffles hangen zullen ze nog wel eens aan de spijbelaars denken.

 • anna vandenberg

  Het enige dat het milieu kan redden is drastisch anders te gaan leven. Maar de plebs van Youth for Climate komen allemaal uit een beschermd milieu, ze hebben geen besef dat mensen die ze die ze de les spellen veel meer met het milieu begaan zijn dan zij zelf. Het is de verwende kaste die alle binding met de natuur verloren heeft. De plebs die op het platteland gaan wonen, die moeten uitslapen tot de middag en waarvan de haan niet mag kraaien, met de auto naar de plukboerderij gaan en reizen.