Youth for Climate: “Belediging voor het engagement van de jongeren”

EPA
“De aantijging van de minister is een belediging voor het authentieke engagement van zovele jongeren”, zo reageert Youth for Climate op de speech die Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) afgelopen weekend hield voor het Algemeen Boeren Syndicaat (ABS). Daarin suggereerde ze dat de klimaatacties deels opgezet spel zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Wij zijn bewuste jongeren die met eigen ogen konden vaststellen hoe het klimaatakkoord niet werd ondertekend door België een week na de grootste klimaatmars ooit in december”, stelt Youth for Climate in een reactie die het op zijn Facebookpagina plaatste.

Minister Schauvliege beweerde in haar speech voor het ABS dat de klimaatacties, waaronder “Spijbelen voor het klimaat” gestuurd worden vanuit een complot. De klimaatjongeren ontkennen dat volledig. “De verontwaardiging die we hierover terecht voelden is thuis aan onze eigen keukentafel ontstaan nadat we hoorden over de acties van Greta Thunberg. Greta is de grote inspirator van alle klimaatspijbelaars in heel Europa en zo ook voor ons en onze beweging Youth For Climate. Aan die keukentafel beslisten we iets te doen. Daar was niemand bij en dat was ook niet nodig: het gaat slecht met het klimaat, we zijn kwaad en dat willen we tonen”, aldus Youth for Climate.

De klimaatspijbelaars blijven uiterst positief en hopen nog altijd “op een constructief en positief antwoord vanuit de politiek, een samenwerking over alle partijgrenzen heen die klimaat voorop stelt en vooral daadkrachtig de problemen aanpakt”. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mady Vermeulen

  Youth for Climate. Joeri Thys, de woordvoerder van Greenpeace, de milieuorganisatie die de GROTE zondagse klimaatmarsen mee organiseert. Wie komt daar nog allemaal bij? Schauvliege heeft dus geen ongelijk als ze zegt dat dit geen spontane betogingen zijn.

 • Josse Vos

  Belediging? Neen hoor, de waarheid kwetst, zegt men. Terug naar de schoolbanken, zoals het hoort. Onderwijsinstellingen : actie graag want deze onzin heeft lang genoeg geduurd.

 • Piet Van Buggenhout

  Schauvliege zou er niet voor de eerste keer naast gezeten kunnen hebben, maar dat het engagement en het vuur van een hoop jongeren nu goor uitgebuit wordt door allerlei figuren is zelfs voor stekeblinden zichtbaar.

 • Lode Lemmens

  Tja, voor die jongeren is het natuurlijk ook niet prettig te moeten vaststellen dat ze zich voor de kar van Groen hebben laten spannen.

 • Frank Willems

  dat is het inderdaad, een belediging, ik hoop dat ze nooit meer minister wordt !