Yasmine Kherbache neemt ontslag als fractieleider Antwerpse sp.a

Yasmine Kherbache.
BELGA Yasmine Kherbache.
Yasmine Kherbache, fractieleider voor de sp.a in de Antwerpse gemeenteraad, heeft aan het provinciale partijbestuur haar ontslag uit die functie aangeboden. Dat schrijft het weekblad Knack op zijn website. "Ik heb het fractievoorzitterschap inderdaad op tafel gelegd omdat het belangrijk is dat we grondig discussiëren hoe we ons in Antwerpen als groep het best organiseren. Die gesprekken zijn bezig. We zetten die best eerst verder vooraleer we daar verder uitleg over geven", zo zegt Kherbache in een korte verklaring aan Belga. Zelf geeft ze voorlopig geen extra commentaar bij haar beslissing.

Kherbache, al langer actief binnen de Antwerpse sp.a, kreeg nationale bekendheid als kabinetschef van voormalig premier Elio Di Rupo (PS). Daarvoor werkte ze al op de kabinetten van de socialistische ministers Frank Vandenbroucke en Ingrid Lieten.

In 2012 kreeg ze de tweede plaats aangeboden op de gezamenlijke lijst van sp.a en CD&V in de Koekenstad, na lijsttrekker en toenmalig burgemeester Patrick Janssens. Die trok zich na zijn nederlaag terug uit de politiek, waardoor Kherbache de leiding van de Antwerpse sp.a'ers, voor het eerst in 90 jaar in de oppositie, op zich nam.

"Combinatie is te zwaar"

Bij de verkiezingen in mei vorig jaar kreeg Kherbache echter geen lijsttrekkersplaats. Die ging naar Caroline Gennez (Vlaams Parlement) en Monica De Coninck (Kamer). Kherbache kreeg pas de derde plaats voor het Vlaams parlement. Voormalig OCMW-voorzitter Monica De Coninck bevestigde vanmiddag op Radio 1 alvast dat Kherbache haar vrijdag liet weten haar ontslag te overwegen. "Normaal gezien zal ze dat morgenavond op de fractievergadering op tafel leggen. Ze zegt dat de combinatie van haar opdracht als fractieleider en die van Vlaams parlementslid haar moeilijk valt, zowel fysiek als qua tijdsbesteding." Kherbache zou zich nu meer willen concentreren op haar werk in het Vlaams parlement.

Geruchten over een "fluistercampagne over Kherbaches moeilijke karakter en haar geringe kwaliteiten als manager" veegde De Coninck van tafel. "Ik doe niet mee aan die spelletjes." De Coninck zei zelf niet de ambitie te hebben om Kherbache op te volgen. "Ik ga zeker geen fractieleidster worden in de Antwerpse gemeenteraad".

Als opvolger van Kherbache komen vooral ex-schepenen Leen Verbiest en Robert Voorhamme in aanmerking.

Monica De Coninck.
PHOTO_NEWS Monica De Coninck.