Xtc-makers mogelijk vrij omdat onderzoeksrechter geen handtekening zette

THINKSTOCK
Na tien jaar dreigen zes verdachten, die beticht worden van het maken van xtc, vrij te worden gesproken door het hof van beroep in Gent. Eén document uit 2005 was niet ondertekend door de onderzoeksrechter en dook recent op. De advocaten van de verdachten willen nu de verkleuring van andere papieren uit 2005 vergelijken.

De zaak draait rond twaalf leden van een drugsbende. De twaalf mannen maakten in een laboratorium in Houthalen MDMA aan. Dat gebruikten ze om xtc-tabletten mee te fabriceren. Uiteindelijk liepen de mannen tegen de lamp en ze kregen in Dendermonde celstraffen van vier tot zes jaar. Zes van hen gingen in beroep en mogelijk met de vrijspraak tot gevolg.

Uit archief
In 2005 beval de onderzoeksrechter in Dendermonde de opstart van een gerechtelijk onderzoek. Maar advocaat Frank Scheerlinck merkte in oktober op dat het bevel tot onderzoek niet ondertekend was door de onderzoeksrechter. Enkele weken nadien kwam het openbaar ministerie wel met het ondertekende document aandraven. Het werd gevonden in de archieven van het parket van Dendermonde. "Maagdelijk wit, zonder kreuk of scheurtje", merkte Scheerlinck op. "Het is duidelijk nooit door andere handen geweest, er staat zelfs geen stempel op van het parket met de datum van ontvangst, noch is het gevouwen om te versturen met de post."

Origineel of niet
Het parket-generaal is echter formeel dat het om een origineel document gaat. Om alle twijfels weg te nemen liet hof van beroep dinsdag het originele dossier uit het archief van Dendermonde halen. Dat ligt nu ter inzage op het parket-generaal zodat de advocaten alle tijd hebben om de originele stukken van het dossier uit 2005 in te kijken om de papiersoort en de verkleuring van de inkt en het papier te kunnen vergelijken. De zaak werd in voorzetting gezet op 7 januari.