WWF: "Europese vis is opgebruikt voor dit jaar"

Beeld ter illustratie European Fish Dependence Day.
BELGAONTHESPOT Beeld ter illustratie European Fish Dependence Day.
In de Europese Unie wordt vandaag European Fish Dependence Day "gevierd". Dat betekent dat de Europeanen alle vis die dit jaar in de Europese wateren kan worden gevangen of in viskwekerijen kan worden geteeld, hebben opgebruikt. De rest van het jaar hangen ze voor hun consumptie van vis en zeevruchten af van invoer van buiten Europa. Dat zegt de milieuorganisatie WWF.

Volgens WWF eet een gemiddelde persoon in de Europese Unie elk jaar 22,7 kilogram vis. Dat is een pak meer dan de hoeveelheid vis die uit de nationale en Europese wateren kan worden gehaald en de hoeveelheid vis die via aquacultuur wordt geteeld. Het aanbod afgezet tegen de consumptie, geeft een graad van zelfvoorziening van 52 procent. Of met andere woorden: bijna de helft van de in de Europese Unie geconsumeerde vis moet van elders ingevoerd worden.

De graad van zelfvoorziening is erg verschillend per land. Lidstaten die niet aan de zee liggen, zijn het meest afhankelijk van invoer. Maar ook België, dat een kleine vloot vissersboten heeft, komt maar op 14 procent zelfvoorziening. Fish Dependence Day valt er al op 22 februari. Aan de andere kant vangen Estland, Ierland, Kroatië en Nederland genoeg vis om zelfvoorzienend te zijn.

WWF pleit voor ambitieuze visserijplannen op lange termijn, waarbij er allereerst nog meer maatregelen moeten komen tegen overbevissing. "Als de visbestanden in het noordoosten van de Atlantische Oceaan hersteld zouden worden, zou de zelfvoorzienendheid van de Europese Unie met bijna drie maanden opschuiven. Dan zou Fish Dependence Day niet op 9 juli vallen, maar op 2 oktober." De milieuorganisatie roept consumenten ook op om in de winkel altijd te kiezen voor duurzame vis.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  "Nederland vangt genoeg vis om zelfvoorziend te zijn. Belgie maar 14% van wat het nodig heeft Kunnen van de Nederlanders nog wat leren" Dat zal dan misschien iets te maken hebben met de iets grotere kustlijn en de (dus) iets grotere vissersvloot in NL. Zou dat kunnen, Willy De Neef of is dat een domme gedachte van mij?

 • Bob Boomer

  Hola pola, de Europese vis.., opgebruikt ? We zijn dus met te veel Europeanen ! Het WWF zou beter pleiten voor ambitieuze plannen om de bevolkingsaangroei te stoppen en het aantal Europeanen op de lange termijn sterk terug te dringen zodat de Europese vis niet langer meer opgebruikt geraakt. Hallo.. WWF, hallo.. EU !

 • willem merken

  22.7 kg vis per jaar? heb ik serieus nog veel in te halen.

 • Tim Heye

  De mens is in overbevolking, bomen, dieren en de rest van de natuur moet plaats maken voor nog meer mensen. Zullen we niet beter een geboortebeperking invoeren? Dan zullen de dieren van de zee er beslist van groeien in aantal, en de bossen en andere dieren zeker ook... Als je bedenkt hoeveel vermindering in de vleesindustrie, een ultimate schadelijke industrie voor mens, dier en natuur, dan is geboortebeperking voor alle landen een ultieme oplossing voor de ecologie.

 • Maya Debie

  Hier komt alleen vis,gevangen in het Noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan binnen. Onlangs consumentendocu gezien, de meest verse vis die je kan eten komt uit de diepvries. Rog, kabeljauw en andere vis kost zo de helft van zogezegde verse vis die al 2 dagen in de toonbank ligt. Zeg nu zelf, 10€ de kilo voor rog is toch niet duur!