Wouter Van Besien is nieuwe voorzitter van Groen!

UNKNOWN

De 37-jarige Wouter Van Besien is vandaag verkozen als nieuwe voorzitter van Groen!. Hij was de enige kandidaat op Mieke Vogels op te volgen. Van Besien kreeg vandaag samen met zijn running mate Björn Rzoska de steun van 89,7 procent van de Groen!-leden. Van de 339 aanwezige Groen!-leden stemden er 304 voor en 18 tegen. Er waren ook 17 onthoudingen.
 
Na het afhaken van mogelijke tegenkandidaten, onder wie Kamerleden Wouter De Vriendt en Meyrem Almaci, bleef uiteindelijk alleen Van Besien over als kandidaat-voorzitter. Een echte voorzittersstrijd zoals in 2007, toen er zes kandidaat-voorzitters waren, bleef dus uit.
 
Historische bakens verzetten
Wouter Van Besien is districtsschepen in Borgerhout en was de voorbije twee jaar onder Vogels al ondervoorzitter van Groen!. Buiten de partij en buiten Antwerpen geniet Van Besien nog geen grote bekendheid, maar binnen de partij scoorde hij in het verleden wel al goed. Zo haalde hij bij de vorige voorzittersverkiezingen in 2007 liefst 42 procent van de stemmen. Vogels, die vandaag een uitgebreide staande ovatie kreeg, blijft Vlaams parlementslid.
 
In zijn 'maiden speech' als voorzitter hekelde Van Besien onder meer de "rustige vastheid" van federaal premier Herman Van Rompuy (CD&V). Het is tijd om historische bakens te verzetten, maar dat doe je niet met rustige vastheid, aldus Van Besien. Van Besien maakte ook meteen duidelijk waar hij als voorzitter zijn prioriteiten wil leggen: ambitieuze klimaatdoelstellingen, een geloofwaardige en toegankelijke justitie en een betere armoedebestrijding. (belga/ka)