Wouter De Vriendt (Groen): "Minister Vandeput kan niet meer functioneren"

Defensiespecialist van Groen, Wouter De Vriendt.
BELGA Defensiespecialist van Groen, Wouter De Vriendt.
Naar aanleiding van de affaire met het F-16-vervangingsdossier zegt Wouter De Vriendt (Groen) dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) "niet meer kan functioneren", maar de vraag of hij al dan niet kan aanblijven noemt hij "voorbarig". Ook legt Groen opnieuw het 'transparantieregister' op tafel, waarin alle contacten tussen lobbyisten en politici verplicht worden geregistreerd. De partij legde het wetsvoorstel vorig jaar al eens voor, maar ving toen bot. 

Groen is bijzonder ontstemd over de gebeurtenissen in het F-16-dossier. "Wat we zien is een complot van generaals die aan politiek willen doen, dingen in de doofpot stoppen en naar hun hand zetten. Ze zijn er blijkbaar in geslaagd om de minister te overvleugelen. Dat is bijzonder kwalijk, want ze spelen met ons belastinggeld om hun favoriete speelgoed te kopen", vindt De Vriendt. 

Volgens de partij moeten er maatregelen komen om de transparantie in aankoopprocedures te verbeteren. Een transparantieregister - waarin politici en ambtenaren verplicht elk contact met lobbyisten moeten aangeven - moet daarvoor zorgen. "De minister had in deze dan onmiddellijk kunnen traceren welke contacten zijn gebeurd en het spinnenweb blootleggen", meent De Vriendt. Het register voorziet ook in sancties voor wie zijn of haar contacten niét aangeeft, benadrukte hij.

Stroomversnelling

Groen legde het voorstel vorig jaar al eens op tafel, toen naar aanleiding van contacten tussen het kabinet van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) met een kantoor dat fiscale seminaries organiseert, maar ving bot. "Ik hoop dat de gebeurtenissen van deze week een en ander in stroomversnelling brengen en dat de geesten beginnen rijpen", aldus De Vriendt. 

Over de gevolgen van de F-16-affaire voor minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), zijn de groenen minder eenduidig. De Vriendt zegt dat de minister niet meer kan functioneren, maar noemt het "voorbarig" om nu al uitspraken te doen over of hij kan aanblijven of niet. "De minister heeft uiteraard een groot probleem. Er is een vertrouwensbreuk tussen Vandeput en zijn generaals op een van de grootste investeringsdossiers van de laatste decennia." 

Toen het register eerder werd voorgesteld door Groen, noemde Vandeput het toen dat "stigmatiserend" voor het departement Defensie. Hij zei toen ook dat de manier waarop investeringsdossiers door Defensie worden behandeld "voorbeeldig te noemen" is. "Met lobbyisten wordt geen rekening gehouden en bij Defensie wordt nu al een register bijgehouden, zowel door de staf als door het kabinet", maakte hij zich sterk. De Vriendt hoopt nu "dat de gebeurtenissen van deze week een en ander in stroomversnelling brengen en dat de geesten beginnen rijpen".
147 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  De Vriendt heeft een punt. Vandeput kan niet meer behoorlijk functioneren .Het zou verstandig zijn de eer aan zichzelf te houden of is men bij de nva niet zo slim. We hebben problemen gehad met Sleurs , Bracke, Van Overtveldt , Francken en nu de Steven . Altijd problemen met nva ? Onbekwaam ? of ligt het aan het beleid van de grote leider ? wie zal het zeggen .

 • René Toeters

  Dan gaan we veel van zijn vrienden moeten opzij schuiven want die functioneren ook maar half en half. Misschien de pijlen beter richten op de legertop, nee?!

 • Peter Smets

  @ Marc Baeyens: "Die leven werkelijk nog aan het kampvuur van de kinderen." U leeft aan het infuus van het partijblad van het Nieuw Vat Azijn.

 • yahya kasmi

  VDP moet zo snel ontslag nemen liever vandaag dan morgen ! 15 miljarden beste mensen!!! Dit kan Bartje en zijn N-VA niet meer goed praten!! N-VA 'ers zijn prutsers,dure prutsers!!

 • Frans Peeters

  Bol het toch af Groene gatlikker van de s-pa. Zelf weet hij niet wat functioneren is. Feit is dat de oppositie met hun spoel tegen de muur gelopen is nu we weten dat de legertop de minister niet geïnformeerd heeft. En Crombez is niet transparant want die wil niet alle gegevens aan de minister geven.