Wouter Beke zal “startnota niet zomaar slikken”

Wouter Beke.
BELGA Wouter Beke.
Over een aantal elementen in de startnota van Bart De Wever zal nog "een duchtig woordje" gesproken worden. Dat stelt afscheid­nemend voorzitter van CD&V en onderhandelaar voor de Vlaamse regering, Wouter Beke, zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Zo verwijst hij naar de Vlaamse canon. 

Eerder deze week legde N-VA-voorzitter Bart De Wever een uitgebreide nota neer, als basis voor de onderhandelingen. Daarin wordt gesproken over een Vlaamse canon, die veel kwaad bloed zet. "Ach, ik heb in 1996 al teksten geschreven over het belang van normen en waarden, taal, respect voor de grondwet. Maar de manier waarop je dat invult, daarover gaan we het debat voeren. De nota is ook niet te nemen of te laten", aldus Beke.

Weinig nuance

Volgens de CD&V-voorzitter is er met weinig nuance naar de startnota gekeken. "De passage bijvoorbeeld over kinderbijslag voor kinderen in het buitenland, dat die moet worden aangepast aan de levensduurte ter plaatse, wel, dat is nu al zo. We hebben al verdragen daarover met Marokko en Turkije, waarbij er per kind geen 150 euro wordt betaald, maar 28 euro. Daar nu opeens een punt van maken, terwijl dat al zo is...", verklaart hij.

Verder erkent Beke dat de vorming van een federale oefening niet eenvoudig zal worden. "Wat wel duidelijk is, is dat verkiezingen laten samenvallen niet de beste keuze is. Nu zie je dat eerst de regio's een regering vormen en dat voor het federale op de pauzeknop wordt geduwd", aldus Beke.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacky Vanderplas

  Ik heb gedurende 26 jaar mijn gehandikapt kind de wereld rondgesleurd omdat ik hem zelf wilde opvoeden. Maar nooit kindergeld of enige andere uitkering kunnen ontvangen, omdat mijn man een belg in het buitenland werkte. Dus geen recht op enige uitkeeringen. Maar vreemde kinderen wel blijkbaar? Van a en b gesproken!

 • Anna Pauels

  Wat heeft die te eisen ? Hij mag blij zijn , dat hij mag meedoen !

 • lucien Noreilde

  Beke doet wat U niet laten kan , toch heeft de kiezer u gewaarschuwd U beseft het nog niet maar de kiezers zijn geen waren huis die met enige dump prijzen als goedkoop willen doorgaan

 • Jan peeters

  Dirk Geelen, dan zit je bij de verkeerde partij, sinds NVA aan de macht is zijn er massa's regeltjes bijgekomen, alleen passen ze ze zelf niet toe, dan stappen ze maar uit de regering......

 • GERARD DE PELECIJN

  Ze hebben al te veel moeten slikken!