Wouter Beke vervangt Kris Peeters in federale regering

Hilde Crevits, Kris Peeters, Wouter Beke en Koen Geens tijdens de persconferentie.
BELGA Hilde Crevits, Kris Peeters, Wouter Beke en Koen Geens tijdens de persconferentie.
 CD&V-voorzitter Wouter Beke volgt Kris Peeters op als minister van Werk, Economie, Consumentenzaken, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding in de federale regering van lopende zaken. Koen Geens wordt vicepremier. De Algemene Vergadering van CD&V heeft daarvoor het licht op groen gezet. In het najaar kiest CD&V een nieuwe voorzitter. Beke zal daarvoor geen kandidaat zijn.

Omdat Kris Peeters volgende week de eed aflegt in het Europees Parlement moet hij ontslag nemen uit de federale regering. CD&V moest wel een opvolger aanduiden omdat de federale regering evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers moet tellen.

Even zag het er naar uit dat MR-vicepremier Didier Reynders samen met Peeters zou vertrekken uit de federale regering. De liberaal schopte het echter niet tot secretaris-generaal bij de Raad van Europa en dus werd die piste afgevoerd.

Beke wordt dan maar zelf minister in die regering van lopende zaken. Intussen voert hij als voorzitter verder de regeringsonderhandelingen op zowel Vlaams als federaal niveau. Beke neemt de vakbevoegdheden van Peeters over. Het vicepremierschap gaat naar justitieminister Koen Geens.

Applaus
Het aanduiden van ministers bij CD&V is in principe het voorrecht van de voorzitter. Hier is de beslissing echter door de partijtop in consensus genomen en heeft de algemene vergadering het voorstel via applaus goedgekeurd. 

Dat de keuze bij Beke komt te liggen, heeft verschillende redenen. Minister worden in een regering van lopende zaken zonder meerderheid is geen cadeau voor een nieuw talent. Beke kent bovendien het lopende regeringswerk goed aangezien hij het regeerakkoord van 2014 mee onderhandelde.

“Tijdelijke oplossing”
“Dit is een tijdelijke oplossing om de continuïteit te garanderen. We hopen dat er snel nieuwe regeringen worden gevormd, al dan niet met CD&V erbij”, zei Beke op een persmoment achteraf.

In het najaar kiest CD&V een nieuwe voorzitter. Beke bevestigt dat hij zeker geen kandidaat zal zijn om zichzelf in die functie op te volgen.

.
Astrid Roelandt .

Huisideoloog
Beke (44) heeft ondanks zijn leeftijd al een lang parcours achter de rug. Zijn eerste stappen in de politiek zette hij in 2001, toen hij voor het eerst verkozen werd in de gemeenteraad van Leopoldsburg. Enkele jaren later schopte hij het tot schepen en sinds 2013 mag hij zich burgemeester van de Limburgse provincie noemen.

Nationaal kwam hij sinds 2003 in beeld, toen CD&V tijdens de paarse jaren op de oppositiebanken was beland. Hij werd ondervoorzitter van de partij en senator, maar trad vooral op de voorgrond als de huisideoloog van de christendemocraten. Daarin nam hij onder meer de ethische hervormingen van de paars(-groen)e regeringen onder vuur.

Interim-voorzitter
Enkele jaren later werd Beke tweemaal interim-voorzitter: in 2008 als opvolger van Etienne Schouppe en in 2010 als opvolger van Thyssen. Dat jaar stelde hij zich ook effectief kandidaat voor het voorzitterschap. Hij kreeg bijna 99 procent van de stemmen. Hetzelfde kunstje herhaalde hij in 2013 én in 2016. 

Tijdens de verkiezingen van 26 mei speelde CD&V echter een pak zetels kwijt. Het resultaat was een grote teleurstelling voor Beke, die zelf aangaf dat hij de partij liever op 20 procent had achtergelaten. De kopman haalde nog 46.940 voorkeurstemmen op de Limburgse Kamerlijst, maar zijn partij verloor wel een Kamerzetel in die provincie.

Vroeger dan gedacht
  Bij eerdere verkiezingen was CD&V er telkens in geslaagd het marktleiderschap op lokaal niveau in handen te houden en bij de federale en Vlaamse verkiezingen overeind te blijven. Dat laatste was bijvoorbeeld het geval in 2014, na de regering-Di Rupo waar CD&V deel van uitmaakte. Beke had toen zelf onderhandeld over de zesde staatshervorming -bekend als het Vlinderakkoord- met daarin de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde.

De forse achteruitgang bij de laatste verkiezingen kwam als een verrassing, al gaven peilingen kort voor de stembusslag wel aan dat de partij niet op haar lauweren mocht rusten. Over Beke werd gefluisterd dat hij wellicht zelf voor het eerst zijn kans zou wagen in een volgende regering. Wanneer die er komt, is koffiedik kijken. Beke zelf wordt nu alvast minister, vroeger dan hij zelf had gedacht.
66 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • daan aerts

  De kiesdrempel zullen ze de volgende verkiezingen niet meer halen en dat zelfde geldt ook voor Open vld. Dit kan allemaal toch niet meer.

 • Myrtle Marien

  Mijn excuses, maar de man die een partij erfde van 25% en die op nog geen tien jaar er in slaagde dit tot 15% te brengen ? Zou zulke man niet beter deemoedig afstand nemen van de politiek ? Zou zo'n man niet beter zijn falen inzien en erkennen en afzien van een promotie tot minister ? Ik vrees dat zulke electoraal afgestrafte mensen de geloofwaardigheid van de politiek verder ondermijnen, enkele weken na 26 mei waarop gebleken is dat het vertrouwen toch al zwaar negatief is.

 • Ronny Biesen

  Beke minister? En dan nog minister van Werk, Economie, Consumentenzaken, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding? Het soepje borrelt verder maar de soep raakt nooit klaar met zulke personen. Geen wonder dat het de laatste 5 jaar zo wrang smaakt.

 • Jan Van Rompaey

  En dat kan allemaal zonder enig examen ? Wie gelooft die bende nog ?

 • jan vandaele

  Ons “Marcske” uit FC Kampioenen wordt minister,wat een klucht