Wouter Beke: "Twee weken thuisquarantaine is te lang, één week moet voldoende zijn"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)
Photo News Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt de periode van 14 dagen thuisquarantaine te lang. "Eén week zou voldoende moeten zijn. Na die week zou men opnieuw moeten testen, een periode van twee weken is volgens mij te lang.” Dat heeft Beke woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Beke heeft de kwestie woensdag aangekaart op een interministeriële conferentie en hoopt dat er snel kan beslist worden om de termijn terug te brengen naar één week.

Beke kreeg woensdag in het Vlaams Parlement vragen van Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) en Katrien Schryvers (CD&V) over de problemen met het systeem van de contactopsporing of contacttracing. Er zijn onder meer problemen met de doorstroming van informatie en met de telefoonnummers. Woensdag raakte ook bekend dat de Gegevensbeschermingsautoriteit kritiek heeft op het federale privacykader.

Minister Beke erkent de problemen, maar spreekt van een "leerproces” en dat er inspanningen gedaan worden om die problemen weg te werken. Zo is het bijvoorbeeld een probleem dat het systeem nu enkel in één richting werkt. Wie een telefoontje van een contactopspoorder gemist heeft, kan dus niet terugbellen. "Dat is een werkpunt op het federale platform", erkent Beke. Volgens Beke komt er ook een informatiecampagne. En wat de kritiek van de Gegevensbeschermingsautoriteit betreft, zal er volgens Beke door de federale overheid samen met de regio's naar een oplossing gezocht worden. 

CD&V-parlementslid Katrien Schryvers en sp.a-fractieleider Hannelore Goeman polsten bij Beke ook naar zijn visie op de veertien dagen thuisquarantaine die mensen krijgen opgelegd na een hoogrisicocontact. Goeman verwees naar Emmanuel André, hoofd testing en tracing, die suggereerde om de quarantainetijd in te korten door meer te testen. "Ik ben het daar 200 procent mee eens", aldus Beke. "Ik vind dat veertien dagen in quarantaine plaatsen te lang is. Ik vind dat dat een week zou kunnen zijn, en dat men na een week opnieuw zou moeten testen. Ik heb vandaag (op de interministeriële conferentie, red.) opnieuw gevraagd dat we daar zeer binnenkort een beslissing over kunnen nemen.”

Lees ook: Al lang genezen, toch 3 telefoons én onderzoeker aan deur: ‘contact tracen’ na 2 weken nog niet op dreef (+)
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Pat Debal

  Is twee weken thuisquarantaine te lang denk maar eens goed na wat de gevolgen kunnen zijn Beke en apropo en de verkiezingen die al een jaar zijn en nog geen regering hebben wat is dat dan onbekwame

 • Tom Der Kinderen

  Geef die jongen een snoepje en wat speelgoed dat hij de grote mensen met rust laat en niet teveel blablablabla zonder onderbouw verkoopt. Ik werk al gans de crisis door net zoals ervoor en dan komen clowns boven water die al maanden onzichtbaar en onvindbaar zijn die het weer eens gaan zeggen. Lol, slappe ventjes zonder inzicht en tekortschietend beleid en gedrag op alle gebied.

 • Wilfried Vanden Berg

  Hoe groter de knoeier , hoe vlugger minister . Beke is daar samen met De Block en Crevits het aller beste voorbeeld van .

 • Paul Boutsen

  Moet die man niet voor het strafhof van DenHaag zijn uitleg gaan doen hoe hij de woonzorgcentra heeft aangepakt?

 • Gino Sinnesael

  Waarom was er geen quarantaine voor de 5 vliegtuigen Belgische Marokkanen die onlangs zonder enige medische controle gerepatrieerd werden? Zelfs de social distancing werd niet gerespecteerd, en er was geen politiecontrole. Toen de beelden vanop Zaventem getoond werden, hebben we geen virologen of ministers gehoord, en mogelijks gebeurden er toen talloze nieuwe besmettingen. Dweilen met de kraan open. Typisch Belgisch. Twee maten en 4 gewichten!