Wouter Beke stapt (nog) niet op als voorzitter CD&V

BELGA
CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert aangeslagen op de nederlaag van zijn partij zondag. "Als dit geen pijn zou doen, zou ik mijn partij of de mensen die daar de voorbije weken keihard voor gewerkt hebben, niet graag zien", zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Aan opstappen denkt de voorzitter voorlopig niet. "Er is mij uitdrukkelijk gevraagd dat niet te doen", antwoordde hij op de vraag of hij de handdoek vandaag nog in de ring gooit.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In Vlaanderen is Vlaams Belang de grote winnaar van de verkiezingen, ten koste van N-VA, Open Vld, sp.a en CD&V. Bij de christendemocraten hadden ze dat vooraf niet zo ingeschat, zegt Beke. "We wisten dat migratie een thema was, zeker met de val van de regering is dat op de agenda gezet en verder gevoed. Maar ik denk dat iedereen in de partij het beste van zichzelf heeft gegeven. Zeker ook Hilde Crevits (kandidaat Vlaams minister-president, red.), wat ik ook wel voelde. Dat heeft energie gegeven aan de militanten om er de laatste 2 à 3 weken voor te gaan.”

Als deze resultaten geen pijn zouden doen, zou ik mijn partij niet graag zien

Wouter Beke, CD&V-voorzitter

De partijvoorzitter reageert bijzonder aangeslagen: “Ik ben negen jaar lang partijvoorzitter en ik had me de uitslagen anders ingebeeld. Als deze resultaten geen pijn zouden doen, zou ik mijn partij niet graag zien.” Beke voelt zich persoonlijk verantwoordelijk voor de verkiezingsnederlaag, maar stapt voorlopig niet op. "Er komen sowieso voorzittersverkiezingen in de partij. Dat hadden we ook al zo afgesproken, de timing bekijken we in de komende periode." Beke gooit de handdoek vandaag alvast niet in de ring, liet hij uitschijnen. "Er is mij uitdrukkelijk gevraagd dat niet te doen.”

De CD&V-voorzitter herhaalde dat hij het niet ziet zitten om met het Vlaams Belang te regeren. "We moeten grote bescheidenheid aan de dag leggen. Het is niet aan ons om te kijken hoe het spel gespeeld moet worden. Het is logisch dat er geluisterd wordt naar het Vlaams Belang, maar ik zie niet hoe ons programma te rijmen valt. Ik zie dat echt niet zitten.”

Het is logisch dat er geluisterd wordt naar het Vlaams Belang, maar ik zie niet hoe ons programma te rijmen valt. Ik zie dat echt niet zitten

Wouter Beke, CD&V-voorzitter

Federaal liggen de kaarten nog moeilijker dan Vlaams, zei Beke. "Ik heb daar op voorhand ook voor gewaarschuwd: als je met veto's en breekpunten komt, maak je oplossingen op den duur wel zeer moeilijk, zoniet onmogelijk." CD&V voelt zich ook daar niet geroepen het initiatief te nemen, al zei Beke wel dat hij niet wil dat de "ene regering gebruikt wordt om de andere te blokkeren". "We willen graag ingaan op onderhandelingen op het ene of andere niveau, maar niet om het ene niveau te laten blokkeren door het andere, of omgekeerd. Ik sluit vandaag niets uit, we laten het stof eerst even gaan liggen.”
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gina duribreux

  spijtig als de rechtse cd&v ers zijn weg door Beke met zijn uitspraken huren willen belasten mensen die hard sparen nog meer willen straffen Beke hou de eer aan je zelf en linkse lopen ook weg als jullie zo verder doen gaan jullie onder de 5% cd&v kiezer

 • Herman Smulders

  Meer nog ... als je bedenkt hoe de N-VA de CD&V geschoffeerd en tegengewerkt heeft, zou ik - mocht ik Wouter Beke zijn - zelfs niet meer willen samenwerken met N-VA.

 • robrecht Peeters

  Beke loopt van de ene sloot in de andere. waarom geeft hij de Kris Peeters niet eens de kans om zijn talenten ten toon te spreiden, hij komt bovendien vlot origineel uit de hoek en van alle markten thuis.

 • Frederic De Man

  Beke zou beter wel vertrekken... Men zou altijd compromissen moeten kunnen sluiten, dat hebben NVA en SPA al bewezen. Of tenminste een gesprek aangaan... dit is toch waar multiculturaliteit om draait? Leren luisteren naar andere meningen?

 • Leonarda Van Opbroecke

  Precies voetbal. Trainers moeten ook opstappen na slechte resultaten. Zou beter zijn hun lonen en vergoedingen in te houden.