Wouter Beke: "Na jaren ambras maken moet je nu geen open armen verwachten"

BELGA
CD&V-voorzitter Wouter Beke is niet verbaasd over de negatieve reacties uit Franstalig België op het filmpje van N-VA-kopman Bart De Wever. "Als je eerst jaren ambras maakt en het conflict zoekt, dan moet je niet verwachten plots met open armen ontvangen te worden", liet hij zich woensdag ontvallen in de marge van een persconferentie in Technopolis.

Het filmpje waarin De Wever zich rechtstreeks tot de Franstaligen richt, lokte over de taalgrens vooral afkeurende reacties uit. "Een kat in het nauw maakt rare sprongen", reageerde de PS vrijwel meteen. En ook: "Het cynisme van De Wever kent geen grenzen".

Bij CD&V zijn ze niet verbaasd over die negatieve respons. "Toen Kris Peeters er gisteren ontvangen werd, waren de reacties toch heel anders", merkte Beke op. Ook Peeters zelf wees fijntjes op dat verschil, maar ging verder niet op het filmpje in. "De acties van meneer De Wever zijn zijn acties."

Laatste persconferentie
Het filmpje bood CD&V wel de kans om de eigen boodschap nog eens in de verf te zetten, op wat waarschijnlijk de laatste persconferentie van de partij was deze campagne. "Samenwerking is de enige weg vooruit. Wij gaan voor concrete oplossingen die de mensen versterken", klonk het bij Peeters, die tien grote uitdagingen en evenveel oplossingen uit het CD&V-programma naar voren haalde.

Ook voorzitter Beke greep de kans om de eigen boodschap te herhalen. "Kiezen voor CD&V is kiezen voor oplossingen", herhaalde hij. "Onze keuzes zijn de juiste: groei gecombineerd met sociale vooruitgang, lagere loonlasten zonder sociaal bloedbad."